Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα ανακοίνωσαν οι ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Η συμφωνία προβλέπει την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου και φέρει και την υπογραφή του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν κλοντ Τρισε κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσει η παροχή ρευστότητας με αντάλλαγμα τα ελληνικά ομόλογα.
Γίνεται άμεσα μείωση κατά 12% του χρέους μας, δηλαδή 26,1 δισ. ευρώ, μόνο με χρήματα των εταίρων μας. Αυτό μπορεί να μεγαλώσει στη συνέχεια με επαναγορά τμημάτων του χρέους από ιδιώτες, ακόμη και με κινεζικά κεφάλαια που μπορεί να αναζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.
Τα πρώτα 5 χρόνια μέχρι το 2016 θα έχουμε μικρότερα επιτόκια στην αποπληρωμή του δανεισμού μας. Δηλαδή στο -1% επί του τριπλάσιου ποσού και επαναδιαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να χαμηλώσουν περαιτέρω τα επιτόκια.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας που ανακοινώθηκαν έχουν έως εξής:
Το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 109 δισ. ευρώ με την συμμετοχή των ιδιωτών να φτάνει στα 37 δισ. ευρώ.
Τα νέα δάνεια που θα παρέχει το ταμείο στήριξης EFSF θα έχουν διάρκεια από τουλάχιστον 15 έτη έως το ανώτερο 30 έτη.
Τα 30 δισ. ευρώ θα έρθουν λογικά από αποκρατικοποιήσεις και τα υπόλοιπα από νέο δανεισμό της ΕΕ με την συμμετοχή του ΔΝΤ.
Το επιτόκιο θα είναι της τάξης του 3,5%.
Το όφελος από τη μείωση του επιτοκίου του δανείου της Ελλάδας θα είναι 30 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Η συμμετοχή των ιδιωτών την περίοδο 2011-2020 αναμένεται να ανέλθει στα 135 δισ. ευρώ σε εθελοντική βάση προκειμένου να μη θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης.
To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε την απόφαση και μίλησε για ένα ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ για την ανάπτυξη της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η απόφαση που ελήφθη δίνει ένα ξεκάθαρο σήμα, είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στη στήριξη του τραπεζικού τομέα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα.
Οι αποφάσεις αυτές, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είνια μία ευρωπαϊκή επιτυχία, ένα ευρωπαϊκό πακέτο, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, είναι μία ευρωπαϊκή απάντηση για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο έκανε λόγο για ένα «μεγαλεπήβολο πακέτο» στην περίπτωση της Ελλάδας, το οποίο θα ανακοινωθεί αναλυτικά το πρωί της Παρασκευής.
Ο Βαν Ρομπάι αναγνώρισε ότι η κρίση είχε φτάσει στο «παρά πέντε» και ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μεταδοθεί η κρίση και σε άλλες χώρες.
Χαρακτηριστικό του σημαντικού γεγονότος για ολόκληρη την ευρωζώνη είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά είχαμε κοινή συνέντευξη των κ. Ρομπάι Μπαρόσο αλλά και Παπανδρέου ενώ επίσης για πρώτη φορά σε συνέντευξη προχώρησαν ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ.Τρισέ αλλά και η πρόεδρος του ΔΝΤ .Ειδικά η παρουσία της κ.Λαγκαρτ έδωσε το στίγμα για το πόσο σημαντική ήταν αυτή η απόφαση για ολόκληρο το διεθνές οικονομικό σύστημα.«Ήταν ένα μεγάλο απόγευμα » είπε η κ.Λαγκαρτ.