Πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, την Παρασκευή και το Σάββατο 27 και 28 Νοεμβρίου 2015, η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο κ. Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λάρισας, κ. Αντώνης Παπαδεράκης, γενικός γραμματέας Εμπορίου, ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, (εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας), ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λαρίσης), ο κ. Χρήστος Κέλλας (βουλευτής ΝΔ Λαρίσης), ο κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (βουλευτής Το Ποτάμι Λαρίσης), ενώ τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Δημήτρης Αδάμ.
Στη γενική συνέλευση της ΚΕΕ, παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό, ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.
«Πλησιάζουμε στο τέλος μιας χρονιάς που χαρακτηρίστηκε από ακραία οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα. Μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από εξελίξεις με άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία της αγοράς. Μιας χρονιάς που έφερε μαζί της τον εφιάλτη των κεφαλαιακών ελέγχων, προσθέτοντας ένα ακόμη εμπόδιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα», είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Μίχαλος.
Επισήμανε, ωστόσο, πως «υπήρξε όμως ένα – μοναδικό ίσως – θετικό στοιχείο: για πρώτη φορά μετά το 2010, πορευόμαστε χωρίς ψευδαισθήσεις. Για πρώτη φορά μετά το 2010 έχουμε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συμφωνούν ότι η διάσωση της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη».
«Η προσγείωση στην πραγματικότητα, όσο κι αν ήταν επώδυνη, μπορεί να λειτουργήσει θετικά στο βαθμό που περιορίζει την αβεβαιότητα», τόνισε και προειδοποίησε πως ο κίνδυνος σήμερα δεν έχει εκλείψει.
Πιο αναλυτικά ο κ. Μίχαλος ανέφερε επίσης πως «θέλουμε πράξεις για την ανάπτυξη. Εδώ και τώρα».
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ ζήτησε να αποκατασταθεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και οι ροές χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, να επιστρέψουν καταθέσεις, να δοθεί λύση στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να σταματήσει η φορολογική αφαίμαξη του ιδιωτικού τομέα αλλά και να ξεπαγώσει το επενδυτικό τοπίο.
Και πρόσθεσε: «Αντίστοιχα, στο ΕΣΠΑ: ζητάμε ειδικές προβλέψεις για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. (…) Τέταρτο ζητούμενο για την ανάπτυξη: Η αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών αναπτυξιακών κονδυλίων, θα πρέπει να ακολουθήσει ένα ξεκάθαρο εθνικό σχεδιασμό».
Ως πέμπτο και βασικό ζητούμενο, ο κ. Μίχαλος περιέγραψε τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
«Εμείς, ως Επιμελητηριακή Κοινότητα είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Να διεκδικούμε, να προτείνουμε και να δυναμώνουμε τη φωνή της παραγωγικής Ελλάδας», κατέληξε.