Στις 4 το απόγευμα συνεδριάζει εκτάκτως στις Βρυξέλλες το Eurogroup με θέμα την έγκριση της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές, η οποία επικυρώθηκε τελικά στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία θα διεξαχθεί τελικά με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως ζητούσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δεν αναμένεται να είναι καθόλου εύκολη για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η θέση του Βερολίνου δεν είναι αρνητική απέναντι στη συμφωνία, ωστόσο καγκελαρία και υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι πρέπει να μελετηθεί περισσότερο το περιεχόμενο των συμφωνηθέντων πριν αποφασιστεί να τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Ταυτόχρονα πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα με την εκταμίευση των ποσών και αυτή να γίνεται σε υποδόσεις ανάλογα με τα μέτρα που θα περνούν από τη Βουλή, κάτι που θα φέρει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο με διαρκείς ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο.
Υπέρ του προγράμματος τάχθηκε για άλλη μία ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, δηλώνοντας στον ραδιοσταθμό France Inter ότι το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα «δημιουργήθηκε για να επιτύχει» και επιμένοντας στην «υπευθυνότητα» της κυβέρνησης Τσίπρα όσον αφορά στην επιτυχία του.
«Τα 85 δισ. ευρώ, αυτή είναι η αλληλεγγύη που οφείλουμε στην Ελλάδα για να επιτρέψουμε στο σύνολο της Ευρωζώνης να ανακτήσει την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη» σημείωσε ο Σαπέν, υπογραμμίζοντας ότι η αλληλεγγύη αυτή θα πρέπει να συμβαδίζει με την «υπευθυνότητα».
«Η ελληνική κυβέρνηση αυτήν την στιγμή αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της, όπως ποτέ καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να αναλάβει τις ευθύνες της, στην απόφαση να κάνει οικονομίες, στην απόφαση να συλλέξει φόρους, στην απόφαση να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις» προσέθεσε.
«Είναι απαραίτητο να επανασχεδιάσουμε το προφίλ του χρέους της Ελλάδας» δήλωσε, επίσης, ανοίγοντας κατ’αυτόν τον τρόπο την πόρτα σε μέτρα, όπως μια επιμήκυνση των καταβολών, αλλά εκφράζοντας παράλληλα εκ νέου την αντίθεσή του σε μια απλή διαγραφή του χρέους.
«Θα πρέπει να το τακτοποιήσουμε, ώστε αυτό να επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπνεύσει ξανά, να ξαναβρεί οξυγόνο, ενέργεια» διευκρίνισε τέλος ο γάλλος υπουργός, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες «θα εξέλθουν μόνον με την ανάπτυξη» από την κρίση.
Στο μεταξύ αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του Reuters για δάνειο- γέφυρα προς την Ελλάδα ύψους 6,04 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ετοιμάσει η Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της χώρας μας. Μάλιστα το δημοσίευμα έγινε γνωστό λίγο μετά την υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το Reuters σημειώνει πως τα χρήματα αυτά θα δοθούν στην Ελλάδα σε περίπτωση που δεν ετοιμαστεί τελικά έγκαιρα το σχεδιαζόμενο τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, περίπου 4,4 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ενώ 1,67 δισ. ευρώ θα διατεθούν ώστε να μην υποστούν ζημιές χώρες εκτός της Ευρωζώνης.
Το δάνειο- γέφυρα είναι το σημείο στο οποίο επιμένει το Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αναμένεται να δώσει μάχη στην κατεύθυνση αυτή στο σημερινό Eurogroup.