Με τον πλέον αιφνιδιαστικό τρόπο ξεκίνησε η πρώτη συζήτηση των Ευρωπαίων υπουργών οικονομίας για το νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση του eurogroup (που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας) με αντικείμενο την χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Αμέσως μετά από την λήξη της συνεδρίασης ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker τόνισε πως το Eurogroup καλωσόρισε τη συμφωνία των ελληνικών αρχών με την τρόικα για τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος
«Αναγνωρίσαμε τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο θεωρείται αναγκαία η αναζωπύρωση των δημοσιονομικών αλλά και ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», είπε ο Juncker.
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρώπης ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην δημοσιονομική σταθερότητα εάν εφαρμόσει αυστηρά τις οικονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές που έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Yποστήριξαν ακόμα ότι η διακομματική συναίνεση στα μέτρα είναι εξαιρετικά σημαντική για μια επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος.
Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και η έκθεση της τρόικα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας να αναφέρουν ότι θα υπογραμμίζεται πως η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα ενδέχεται να μην αποδεσμευτεί έως ότου διορθωθεί η υποχρηματοδότηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της.
Οι συζητήσεις των ευρωπαίων για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας έρχονται μία ημέρα μετά από την προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών Βοφγκανγκ Σοιμπλε πως εάν η δεν υπάρξει νεα υποστήριξη προς την Ελλάδα, η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία καθώς θεωρείται μη ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να βγει στις αγορές το 2012. Οι ραγδαίες όμως εξελίξεις φαίνεται ότι ανοίγουν το δρόμο για να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για τον νέο δανεισμό της Ελλάδας στην επόμενη συνεδρίαση του eurogroup και κυρίως στην σύνοδο κορυφής, υπό την προϋπόθεση ότι το υπουργείο οικονομικών θα μπορέσει να περάσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο από τις συμπληγάδες των ενδοκυβερνητικών και άλλων αντιδράσεων