Μία πτωτική αγορά ακινήτων μπορεί να δώσει κέρδη; Ναι, αν αγοράσει κάποιος φτηνά και πουλήσει αργότερα ακριβότερα, θα απαντήσουν οι περισσότεροι. Η απάντηση, αν και θεωρητικά σωστή, κρύβει πολλές «γκρίζες ζώνες».
Θέλετε ένα παράδειγμα;
Αν αγοράζει κάποιος φτηνά δεν σημαίνει ότι αύριο το πρωί μπορεί να εξασφαλίσει κέρδος. Προϋπόθεση είναι να βρεθεί ο αγοραστής ο οποίος θα είναι διατεθειμένος να πληρώσει την τιμή κτήσης προσαυξημένη με το κόστος και ένα λογικό ποσοστό κέρδους. Πότε θα βρεθεί αυτός; Άγνωστο είναι η απάντηση, αφού σε περιόδους κρίσης κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσος χρόνος απαιτείται προκειμένου οι τιμές να σταματήσουν να υποχωρούν και κυρίως πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται για να ανακτηθούν οι απώλειες της πτώσης.
Ο ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το κόστος που θα έχει ο επενδυτής την περίοδο που θα αναγκαστεί να έχει στην κατοχή του το ακίνητο. Το κόστος αυτό ξεκινά από την φορολογία και καταλήγει στην συντήρηση και στο κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού στην περίπτωση που η αγορά έχει γίνει με δανεισμό.
Μα υπάρχει και η λύση του ενοικίου, θα έλεγαν κάποιοι. Σίγουρα το ενοίκιο προσφέρει ένα έσοδο που έχει όμως υψηλή φορολογία αλλά και τον κίνδυνο να απαιτηθούν πολύ περισσότερα χρήματα αποκατάστασης σε περίπτωση που ο ενοικιαστής δεν «σεβαστεί» το ακίνητο.
Συμπέρασμα: Η κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο στην αγορά μετοχών και είναι ένα παιγνίδι που ταιριάζει σε εκείνους που έχουν την ρευστότητα αλλά και την υπομονή. Ο χρόνος είναι μία παράμετρος που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάται και για τον λόγο αυτό σε περιόδους κρίσης η αγορά –κυρίως κατοικίας- ταιριάζει περισσότερο σε εκείνους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ακίνητο. Φυσικά για κάποιους που έχουν την ρευστότητα, η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων με χαμηλές τιμές κτήσης είναι το «κλειδί» για σημαντικές υπεραξίες με ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας.
Πηγή: realestatenews.gr