Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντάται σήμερα στη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας Τίμοθι Γκάιτνερ.

Στο ταξίδι-αστραπή που θα κάνει ο Γκάιτνερ θα έχει συναντήσεις και με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας  Άξελ Βέμπερ και τον Γερμανό Υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας Ράινερ Μπρούντερλε.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον σκοπό της επίσκεψης του κ. Γκάιτνερ, αναφέροντας μόνο ότι «θα συζητήσει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την πρόοδο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος», καθώς και την επιβολή κυρώσεων στη Λιβύη και το Ιράν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters η επίσκεψη γίνεται πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Υπενθυμίζεται επίσης η δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών στο Κογκρέσο την περασμένη Πέμπτη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να βοηθήσει τις χώρες της με υψηλό χρέος.

«Είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συνεχίσουν να κάνουν σαφές, ότι θα κάνουν οτιδήποτε για να διασφαλίσουν ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και οι τράπεζές τους έχουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να έχουν επιτυχία τα προγράμματά τους», είπε ο υπουργός.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ από τη Βασιλεία της Ελβετίας ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, μετά τη διήμερη τακτική συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών από όλο τον κόσμο, είπε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις σε σχέση με την αρχή του έτους.

«Φυσικά», είπε, «οι πρόσθετες εντάσεις στους τομείς του πετρελαίου και της ενέργειας δίνουν πρόσθετη σημασία στο μήνυμα που στείλαμε τον περασμένο Ιανουάριο», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πληθωριστικής απειλής στις αναδυόμενες οικονομίες». Θέλοντας να τονίσει την αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζιτών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, ότι «υπάρχει συμπαγής ενότητα μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών για να συνεχίσουν να κρατάνε χαμηλά τις πληθωριστικές προσδοκίες.