Το κύμα κινητοποιήσεων και πιθανών μεταβάσεων σε πιο δημοκρατικές μορφές διακυβέρνησης σε χώρες της Μέσης Ανατολής είναι πιθανό να βοηθήσει τις οικονομίες στην περιφέρεια να μεγεθυνθούν ταχύτερα μακροπρόθεσμα, εκτίμησε την Παρασκευή στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Ωστόσο ο Μασούντ Άχμεντ, επικεφαλής του τμήματος του ΔΝΤ για την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, σημείωσε πως οι όποιες πολιτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να οδηγήσουν σε “συνεκτική ανάπτυξη”, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για όλο τον πληθυσμό των χωρών αυτών.
«Οι πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο κι έναν αριθμό χωρών στην Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό στην περιφέρεια», είπε ο Άχμεντ σε περιοδικό του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό του ΔΝΤ που διανέμεται εσωτερικά ο Άχμεντ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως η οικονομία της Αιγύπτου θα ζημιωθεί βραχυπρόθεσμα, καθώς το κύμα κινητοποιήσεων τριών εβδομάδων που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ έχει παραλύσει κάθε εγχώρια δραστηριότητα.
Η οικονομία της Αιγύπτου θεωρείτο ότι έβαινε ενισχυόμενη τα τελευταία χρόνια, μετά την εισαγωγή ορισμένων «δομικών μεταρρυθμίσεων» από το καθεστώς του Μουμπάρακ. Το ΔΝΤ προέβλεπε μεγέθυνση του ΑΕΠ της χώρας με ρυθμό 5,5% το 2011.
Πάντως ο Άχμεντ προειδοποίησε ότι «παρότι η οικονομική και καθημερινή ζωή των Αιγυπτίων αρχίζει να επανέρχεται στην ομαλότητα, τα γεγονότα ακόμα εκτυλίσσονται, κι είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε στέρεες εκτιμήσεις για τις οικονομικές συνέπειες»της κρίσης στη χώρα.