Αύξηση παραγωγής πετρελαίου τον Ιανουάριο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2008 γνωστοποίησε σήμερα ο ΟΠΕΚ. Αναθεώρησε, παράλληλα, προς τα άνω την εκτίμησή του για τη φετινή ζήτηση για αργό, αν και σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.
Στην πλέον πρόσφατη μηνιαία έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι η συνολική παραγωγή των χωρών-μελών του αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 400.00 βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας τα 29,72 εκατομμύρια βαρέλια. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ρόιτερ, βασιζόμενους στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού, η συμμόρφωση των 11 χωρών-μελών του ΟΠΕΚ στις ποσοστώσεις που ορίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2008, υποχώρησε στο 48% τον Ιανουάριο του 2011, από 52% τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Η παραγωγή πετρελαίου σημείωσε αύξηση στο Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, την Αγκόλα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σημείωσε μείωση στη Νιγηρία και το Ιράν», σημειώνεται στην έκθεση του ΟΠΕΚ.
Ο οργανισμός αναθεώρησε κατά 140.000 βαρέλια την ημέρα την εκτίμησή του για τη φετινή αύξηση της ζήτησης, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση. Αναμένει πλέον να αυξηθεί η ζήτηση το 2011 κατά 1,40 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με το 2010. Αν και η τελευταία εκτίμηση του ΟΠΕΚ για την παγκόσμια ζήτηση, φέτος, είναι κατά 1,8% πιο μετριοπαθής από αυτήν της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας – ο ΟΠΕΚ αναμένει ζήτηση 87,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, έναντι 89,3 εκατομμυρίων βαρελιών για τα οποία κάνει λόγο η σημερινή εκτίμηση της Υπηρεσίας – και οι δύο οργανισμοί συμφωνούν στο νούμερο για τη ζήτηση πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ. Ο διεθνής οργανισμός τοποθετεί τη ζήτηση για το πετρέλαιό του στα 29,8 εκατομμύρια βαρέλια τη ημέρα, φέτος και η Υπηρεσία το τοποθετεί στα 29,85 εκατομμύρια βαρέλια.
Το καρτέλ προειδοποίησε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα λειτουργήσουν ως εξισορροπητικός παράγοντας στη ζήτηση. «Αν παραμείνουν οι υψηλές τιμές, αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της χρήσης των καυσίμων στις μεταφορές», σημειώνεται στην έκθεση. Διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των μακροοικονομικών προσδοκιών, τον ψυχρό καιρό, την αύξηση των θέσεων στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου και τις γεωπολιτικές ανησυχίες.
Διερωτάται, ωστόσο, ο ΟΠΕΚ κατά πόσον οι πρόσφατες τάσεις στις τιμές τόσο των προθεσμιακών συμβολαίων αργού τύπου Μπρεντ όσο και των συμβολαίων του αμερικανικού ελαφρού αργού, γνωστού ως West Texas Intermediate (WTI), αντικατοπτρίζουν ευρύτερες συνθήκες της αγοράς.
«Οι πρόσφατες τάσεις στις τιμές του WTI όσο και του Μπρεντ αντικατοπτρίζουν περισσότερο τις ειδικές περιστάσεις των δύο τύπων αργού, αντί να είναι ένδειξη στενότητας στη συνολική αγορά ποσοτήτων αργού πετρελαίου», υπογραμμίζεται στην έκθεση.