Οι εργαζόμενοι δεν αναζητούν μόνο έναν μισθό, αλλά απαιτούν υποστήριξη σε βασικούς τομείς, όπως η ψυχική υγεία, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και η δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων. Αν και το 80% δηλώνει ότι βρίσκει νόημα στη δουλειά του, η απουσία ολοκληρωμένων υποστηρικτικών στρατηγικών ενδέχεται να οδηγήσει σε φυγή τα ταλέντα, παρά την ισχυρή επιθυμία για επαγγελματική πρόοδο και ικανοποίηση.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2024, που μεταξύ των άλλων προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τις σύγχρονες εργασιακές συνθήκες, αποκαλύπτοντας τη δυναμική της σχέσης εργαζομένων και εργοδοτών.
Στο πλαίσιο αυτό, το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού, ένα νέο εργαλείο του ομίλου ManpowerGroup, αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σχέση εργαζομένων και εργοδοτών, και προσφέρει μια συνολική εικόνα για τις προκλήσεις και τις ανάγκες που διαμορφώνουν τις επαγγελματικές σχέσεις του σήμερα. Με δεδομένα από 12.062 εργαζομένους σε 16 χώρες, το βαρόμετρο αναλύει τις απόψεις τους για τη δουλειά τους, την επαγγελματική τους ανάπτυξη και τα συναισθήματά τους για θέματα όπως η σταδιοδρομία, η πρόοδος και η ψυχική ευημερία.
Σε κρίσιμο σημείο
Το εργαλείο αποκαλύπτει ότι η σχέση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Οι εργαζόμενοι πλέον δεν αναζητούν απλά έναν μισθό, αλλά απαιτούν ισχυρές αξίες και υποστήριξη από τους εργοδότες τους. Πιο συγκεκριμένα, η συνολική βαθμολογία του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2024 ανέρχεται στο 67%, με βασικούς δείκτες την Ευημερία (64%), την Ικανοποίηση από την Εργασία (63%) και την Εμπιστοσύνη (74%).
Η Chief Commercial Officer της ManpowerGroup, Becky Frankiewicz, υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν πλέον περισσότερο από την εργασία τους: «Περισσότερη ισορροπία, περισσότερες επιλογές, περισσότερη ανθρωπιά». Παρά το γεγονός ότι το 80% των εργαζομένων βρίσκουν νόημα στους εργασιακούς τους ρόλους, το αίσθημα του σκοπού δεν επαρκεί για τη διατήρηση των ταλέντων, όπως αποδεικνύει η τάση αποχώρησης ή η αναζήτηση νέων ευκαιριών σε πιο ευνοϊκά εργασιακά περιβάλλοντα. Αυτά περιλαμβάνουν την υποστήριξη της ψυχικής υγείας, τη βελτίωση της ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.
Ευημερία: Σημαντική πρόκληση για τις επιχειρήσεις
Η έρευνα καταδεικνύει ότι σχεδόν οι μισοί (49%) εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καθημερινό άγχος, γεγονός που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους εργοδότες. Εντυπωσιακά, οι εργαζόμενοι με χαμηλότερο άγχος έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν στον ρόλο τους, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαχείρισης άγχους στις στρατηγικές διατήρησης ταλέντων. Παρά το γεγονός ότι το 71% αισθάνονται συνδεδεμένοι με το όραμα και τις αξίες του οργανισμού τους, μόνο το 65% πιστεύει ότι υποστηρίζονται πλήρως στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Ικανοποίηση από την εργασία: Προκλήσεις και αντιφάσεις
Η ικανοποίηση από την εργασία είναι υψηλή, με το 63% να δηλώνει ικανοποιημένο, όμως το 35% των εργαζομένων (και το 47% των νέων επαγγελματιών) σκέφτεται να αλλάξει εργασία τους επόμενους έξι μήνες. Παρά την υψηλή εργασιακή ασφάλεια (71%), η εμπιστοσύνη στη διοίκηση για επαγγελματική ανάπτυξη παραμένει περιορισμένη (63%), ενώ το 41% των εργαζομένων που εργάζονται απομακρυσμένα εξετάζουν την αλλαγή εργοδότη.
Εμπιστοσύνη και ευκαιρίες ανάπτυξης
Η εμπιστοσύνη των εργαζομένων είναι υψηλή (87% νιώθουν ικανοί για το ρόλο τους), όμως το 34% θεωρεί ότι δεν έχουν επαγγελματικές προοπτικές ανάπτυξης στην τρέχουσα εργασία τους. Παρά την πεποίθηση ότι το 73% των εργαζομένων προσφέρονται δυνατότητες εκμάθησης νέων δεξιοτήτων, μόνο το 59% δηλώνει ότι έχει λάβει σχετική εκπαίδευση τους τελευταίους έξι μήνες. Το 42% των γυναικών της γενιάς X αισθάνονται ότι δεν έχουν επαρκείς ευκαιρίες εξέλιξης στην τρέχουσα εταιρεία τους.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, Χαράλαμπος Καζαντζίδης, σχολιάζει: «Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού του 2024 αποκαλύπτει κρίσιμες τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά εργασίας, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις και για την Ελλάδα». Η ManpowerGroup στην Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της δημιουργίας ενός ευέλικτου και στρατηγικού πλαισίου που να ενισχύει την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ευημερία των εργαζομένων και την εμπιστοσύνη τους, ώστε να προσελκύονται και να διατηρούνται τα κορυφαία ταλέντα και να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα και η καινοτομία των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η έρευνα καταδεικνύει μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών: Στο Μεξικό, το 89% των εργαζομένων βρίσκουν υψηλά επίπεδα νοήματος στην εργασία τους, ενώ στη Σκανδιναβία παρατηρείται ισχυρή εργασιακή ασφάλεια αλλά περιορισμένες ευκαιρίες ανάπτυξης. Στη Γαλλία, η Ευημερία είναι χαμηλότερη (61%), ενώ στις ΗΠΑ το κλίμα είναι θετικό, με υψηλή εμπιστοσύνη στην εργασία.
Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού προσφέρει χρήσιμα εργαλεία για τη μέτρηση της ευημερίας, της ικανοποίησης και της εμπιστοσύνης των εργαζομένων, επιτρέποντας στους εργοδότες να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές και να βελτιώσουν το εργασιακό τους περιβάλλον.