Σκηνές από το παρόν και όχι από το… μακρινό μέλλον είδαμε στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της 88ης ΔΕΘ, με τον επικεφαλής του Siemens Industrial Metaverse Lab στο Μόναχο, Θοδωρή Παπαδόπουλο, να μεταφέρει εικονικά έναν κινητήρα από το νέο ερευνητικό κέντρο της εταιρείας στη Γερμανία 2.000 χιλιόμετρα μακριά, για να μας τον παρουσιάσει.

Φορώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και με απλές κινήσεις των δακτύλων, μπορούσε να φθάσει μέχρι το εσωτερικό του κινητήρα, εξετάζοντας ξεχωριστά όλα τα εξαρτήματα, ενώ ακόμα και σε περίπτωση βλάβης, όπως εξηγεί, οι απαραίτητες οδηγίες μπορούν να δοθούν από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ανοίγοντας τον δρόμο για καινοτομία και συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα.

«Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, παρέχονται οι κατευθύνσεις προς τη σωστή απόφαση που πρέπει να λάβουμε, προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα», τονίζει.

Πρόκειται για την είσοδο της βιομηχανίας στο metaverse, έναν κόσμο επαυξημένης πραγματικότητας που προσομοιώνει μηχανήματα, εργοστάσια, δίκτυα αλλά και ολόκληρες πόλεις με την Siemens να παρουσιάζει τη δύναμη του οικοσυστήματος.

Industrial Metaverse

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που παρουσιάσαμε το Industrial Metaverse στα εγκαίνια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Μέσω των καινοτομιών που φέρνει, ανοίγει νέους ορίζοντες για τη βιομηχανία, παρέχοντας απεριόριστες δυνατότητες για ενίσχυση της συνεργασίας, ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και αύξηση της αποδοτικότητας. Συνδυάζει την αιχμή της τεχνολογίας με πρακτικές εφαρμογές και είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της επανάστασης» δήλωσε ο Δρ. Βασίλης Χατζίκος, CEO της Siemens Ελλάδος.

«Το Industrial Metaverse αποτελεί την εξέλιξη της ψηφιακής βιομηχανίας. Μέσα από αυτή την τεχνολογία, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν πρωτοφανή επίπεδα αυτοματοποίησης και βιωσιμότητας, ενώ προσφέρουν νέες δυνατότητες για καινοτομία και συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα», τόνισε ο επικεφαλής του Siemens Industrial Metaverse Lab Θ. Παπαδόπουλος.

Ο επικεφαλής του Siemens Industrial Metaverse Lab στο Μόναχο, Θοδωρής Παπαδόπουλος, o Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Dr. Robert Habeck, o Δρ. Βασίλης Χατζίκος, CEO της Siemens Ελλάδος και ο Roberto Vallese Camilo De Godoi, CFO της Siemens Ελλάδος

Ψηφιακά δίδυμα

Το Siemens Industrial Metaverse επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν ψηφιακά δίδυμα (digital twins) των πραγματικών μηχανών και συστημάτων τους, αναβαθμίζοντας τη διαδικασία παραγωγής με μεγαλύτερη ακρίβεια, ευελιξία και μείωση του κόστους. Επιπλέον, συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, παρέχοντας νέες λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, το ανοιχτό οικοσύστημα συνεργασίας και καινοτομίας της Siemens αναδεικνύεται μέσα από την παρουσία πέντε πρωτοπόρων εταιρειών της βιομηχανίας και του τομέα ακινήτων, Acmon Group, Automation System Hellas, Olympios Group, PRODEA Investments και SABO Α.Ε. οι οποίοι από κοινού με την Siemens παρουσιάζουν στη ΔΕΘ καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις με στόχο να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε μεγάλη κλίμακα.