Από τη φύση της η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει το εργασιακό τοπίο μέσω της συνεχούς εκμάθησης και ανάλυσης των δεδομένων που οδηγούν στη δημιουργία νέων τρόπων για να γίνονται οι εργασίες ταχύτερα και καλύτερα. Η αγορά μετασχηματίζεται και είναι προς όφελος τόσο των φορέων, όσο και των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων να προσαρμοστούν σε αυτό το περιβάλλον.
Για τις προκλήσεις και τις νέες δεξιότητες που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στον τομέα της εργασίας, μίλησε η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη από την 88η ΔΕΘ, στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Άνθρωπος και Εργασία στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», στο περίπτερο του Υπερταμείου.
«Στην εργασία αλλάζει τον τρόπο που οργανώνουμε διαδικασίες, που επικοινωνούμε και αναλύουμε τα δεδομένα μας. Βοηθά να γίνουμε πιο αποδοτικοί, πιο παραγωγικοί και πιο στοχευμένοι στη δουλειά μας», σημείωσε η κυρία Χαραλαμπογιάννη. Πρόσθεσε δε ότι ήδη στη Δημόσια Διοίκηση αξιοποιείται η τεχνολογία σε πολλά επίπεδα: «Χρησιμοποιήσαμε ρομποτικό αυτοματισμό για να αξιολογήσουμε και να βοηθήσουμε τους προϊσταμένους του Δημοσίου να θέσουν τη στοχοθεσία τους. Πάνω από 155.000 στόχοι πέρυσι αξιολογήθηκαν ως προς τη συμμόρφωσή τους στα κριτήρια smart που είχαμε βάλει, και υιοθετήθηκε από την πρόταση της Τεχνητής Νοημοσύνης πάνω από το 80% των συστάσεων. Επίσης, αξιοποιείται ήδη στη στελέχωση, στην απλούστευση διοικητικών διαδικασιών, στη δημιουργία οδηγού εφαρμογής και εργαλειοθήκης για τη χρήση ΤΝ στην ελληνική Δημόσια Διοίκησης για το πού μπορεί να εφαρμόζεται στα ζητήματα ανθρωπίνου δυναμικού».
Ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη θεσπίζοντας παράλληλα Ειδική Γραμματεία μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης με αποστολή την εφαρμογή μεθόδων προοπτικής διερεύνησης, με αντικείμενο τον εντοπισμό ενδεχόμενων μελλοντικών προκλήσεων κινδύνων και ευκαιριών στην Ελλάδα, ανθεκτικότητα, προσβασιμότητα, την προσαρμοστικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
«Για την αντιμετώπιση απαιτούνται συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μεταξύ κυβερνήσεων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, επιστημονικής κοινότητας και κοινωνίας των πολιτών. «Ούτε τεχνοφοβία ούτε τεχνοδουλεία» σημείωσε η ίδια.
«Πρέπει να δούμε τι κάνουμε και με τη φυσική νοημοσύνη: παιδεία, ενσυναίσθηση, κριτική σκέψη, ό,τι μας ξεχωρίζει από την Τεχνητή Νοημοσύνη» τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Μηλαπίδης, Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, και πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζεται φόβος».