Σε εφαρμογή τέθηκε από την 1η Ιουλίου η νέα ρύθμιση για την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας, με προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 40%. Το μέτρο αφορά στις επιχειρήσεις που λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο.

Όσοι απασχολούνται την 6η ημέρα θα λαμβάνουν ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%. Αν είναι Κυριακή ή επίσημη αργία, το ημερομίσθιο καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75% συν 40% λόγω 6ης ημέρας, άρα 115%, ενώ θα παίρνουν επιπλέον ρεπό την επόμενη εβδομάδα.

Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις:

  • Συνεχούς λειτουργίας με το σύστημα των εναλλασσόμενων βαρδιών
  • Επιχειρήσεις που δεν είναι συνεχούς λειτουργίας, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εφόσον προβούν σε: α) υποχρεωτική προδήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, β) πρόσκληση στους εργαζομένους για εργασία την 6η ημέρα, γ) δήλωση και απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αυξημένου φόρτου εργασίας
  • Απαγορεύεται η υπερωριακή απασχόληση και η υπερεργασία κατά την 6η ημέρα
  • Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό
  • Απαγόρευση εφαρμογής σε επιχειρήσεις με πενθήμερο και νυχτερινές βάρδιες από 00.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί
  • Δεν εξαιρούνται εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ που εξυπηρετούν κοινό

«Έχουμε σημαντικές αλλαγές»», λέει, μιλώντας στο MEGA ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Σχετικά με την «υποχρεωτικότητα» του μέτρου για τους εργαζομένους, σημειώνει:

«Μέσα ο νόμος δεν έχει την φράση “με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου” δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Στην πρόσθετη εργασία ο εργαζόμενος πρέπει να ανταποκριθεί με βάση την αρχή της καλής πίστης. (…) Μπορώ να αρνηθώ μόνο αν δηλώσω κάποιο ανυπαίτιο κώλυμα. (…) Υπάρχει μια “υποχρεωτικότητα”».