Καλοκαίρι με ακριβές τιμές στα καύσιμα φαίνεται ότι θα κάνουν οι καταναλωτές και αυτό διότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει για τα καλά την ανηφόρα και «βλέπουν» πλέον ακόμη και τα 90 δολάρια το βαρέλι. Στην αντλία δεν έχουν παρατηρηθεί πολύ μεγάλες αυξήσεις, ωστόσο έχει υπάρξει άνοδος τιμών 3 με 5 λεπτά το λίτρο. Παρατηρητές εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες οι αυξήσεις θα φανούν ξεκάθαρα και μπορεί να φτάσουν αθροιστικά ακόμη και τα 10 λεπτά το λίτρο, δηλαδή να χαθεί το σύνολο της πτώσης που είχε υπάρξει έναν μήνα πριν.

Χθες, η τιμή του Brent στις διεθνείς αγορές βρέθηκε στα υψηλά των τελευταίων δύο μηνών, ξεπερνώντας τα 87 δολάρια το βαρέλι και βάζοντας πλώρη για πιο ψηλά επίπεδα. Αιτία της χθεσινής ανόδου ήταν η μεγάλη πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων, που σηματοδότησε μια άνοδο της ζήτησης ενόψει της 4ης Ιουλίου. Ανάλογη τιμή συναντά κανείς στις 30 Απριλίου του 2024.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 12,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια.

Πετρέλαιο

Πιο συγκεκριμένα, το West Texas Intermediate συμβόλαιο Αυγούστου αυξήθηκε κατά 1,07 δολάρια ή 1,29%, φτάνοντας τα 83,88 δολάρια ανά βαρέλι. Μέχρι σήμερα, το αμερικανικό πετρέλαιο έχει κερδίσει 17%. Το Brent συμβόλαιο Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 1,10 δολάρια ή 1,28%, φτάνοντας τα 87,34 δολάρια ανά βαρέλι. Σε ετήσια βάση, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς προηγείται κατά 13,4%.

«Τόσο η βενζίνη όσο και τα αποστάγματα παρουσίασαν επίσης μειώσεις, παρά τις υψηλότερες εκτελέσεις διυλιστηρίων, με την τεκμαιρόμενη ζήτηση να είναι υψηλότερη και για τα δύο -ιδιαίτερα για τη βενζίνη- καθώς τα βενζινάδικα εφοδιάστηκαν με αποθέματα ενόψει του Σαββατοκύριακου της Ημέρας της Ανεξαρτησίας», δήλωσε στο CNBC ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler.

Ο Τζον Έβανς, αναλυτής του μεσίτη πετρελαίου PVM, δήλωσε στο CNBC ότι η πριμοδότηση της τιμής διαβρώθηκε σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι η καταιγίδα Beryl αναμένεται να εξασθενήσει σε τροπική καταιγίδα, αλλά η μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού «μπορεί απλώς να έσωσε περισσότερες πωλήσεις μετά τα νέα για τον τυφώνα».

Η Helima Croft, παγκόσμια επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets, δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των τυφώνων στην αγορά πετρελαίου έχει γίνει λιγότερο σαφής, καθώς οι ΗΠΑ δεν εξαρτώνται πλέον τόσο πολύ από την υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου. Οι διακοπές λειτουργίας των διυλιστηρίων θα μπορούσαν να αποτελέσουν πτωτικό γεγονός, περιορίζοντας τη ζήτηση.