Νέες παρεμβάσεις με πέντε νομοσχέδια τα οποία θα πάρουν τον δρόμο προς τη Βουλή μέχρι και τον Σεπτέμβριο και θα φέρουν ανατροπές σε εκατοντάδες συναλλαγές στην αγορά, τη λειτουργία των ΔΕΚΟ του Υπερταμείου, τις επενδύσεις, τους ιδιοκτήτες οχημάτων και τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες αφορά το νέο πλαίσιο με τους ψηφιακούς ελέγχους και τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα. Το νομοσχέδιο προβλέπει και τις διατάξεις με τα κλιμακωτά πρόστιμα για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Με τις νέες ρυθμίσεις σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος οι καμπάνες ξεκινούν από 250 ευρώ για τα δίκυκλα, αυξάνουν στα 500 ευρώ για τα επιβατηγά και καταλήγουν στα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης.

Το νέο ποινολόγιο για την εκπρόθεσμη εξόφληση των τελών κυκλοφορίας αυτό προβλέπει πρόστιμα 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου, 50% αν η αποπληρωμή γίνει τον Φεβρουάριο και 100% από τον Μάρτιο.

Κίνηση

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) που εποπτεύονται από το Υπερταμείο. Οι αλλαγές θα γίνουν με το μοντέλο της ΔΕΗ, θα επικεντρώνονται στον διορισμό διοικήσεων από την αγορά, με βάση τυπικά και επαγγελματικά προσόντα, χωρίς τις συνηθισμένες μακρόχρονες διαδικασίες του ΑΣΕΠ ενώ θα αναζητηθούν λύσεις κατάλληλες για την κάθε επιχείρηση ανάλογα με τη δραστηριότητά της. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου το οποίο θα έρθει να ενισχύσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε κλάδους αιχμής με έμφαση τις νέες τεχνολογίες και τις πράσινες επενδύσεις.

Ψηφιακό τέλος συναλλαγής

Στα τέλη Ιουνίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με τη μεταρρύθμιση του τέλους χαρτοσήμου. Το τέλος χαρτοσήμου, το οποίο επιβλήθηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια, επιβαρύνει εκατοντάδες συναλλαγές και συμβάσεις γίνεται ψηφιακό, εκσυγχρονίζεται ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η κατάργησή του σε ορισμένες συναλλαγές.

Ο μετασχηματισμός του χαρτοσήμου σε «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» είναι έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και γίνεται για πρώτη φορά καθώς πρόκειται για μία δύσκολη μεταρρύθμιση λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας, η οποία χρονολογείται από το 1931! Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του τέλους χαρτοσήμου αναμένεται να παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη.

Ηλεκτρονικές πληρωμές

Δημόσιες επενδύσεις

Έως τις αρχές Ιουλίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το νέο πλαίσιο με τους κανόνες για την επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων, την ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και τον καλύτερο προγραμματισμό των έργων. Οι νέες διατάξεις προβλέπουν τη σύσταση ενός μηχανισμού για την διασφάλιση της απαιτούμενης συντήρησης των έργων και ενός ξεχωριστού λογαριασμού χρηματοδότησης έργων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Φοροκίνητρα για συγχωνεύσεις

Το Σεπτέμβριο θα έρθει το νομοσχέδιο με τα φορολογικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές με στόχο οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο μεγάλες, εξωστρεφείς και ισχυρές.

Οι νέες παρεμβάσεις έρχονται να συμπληρώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων καλύπτοντας τα κενά με νέα υψηλότερα φορομπόνους για την απορρόφηση των μικρών εταιρειών από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα καθώς διαπιστώθηκε ότι το ισχύον καθεστώς για μείωση φορολογίας κατά 30% – 50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη είναι περιορισμένης αποδοτικότητας.