Η αντιμετώπιση του ζητήματος της απασχόλησης σε κομβικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας είναι πολύπλοκη, με περιορισμένες λύσεις για την αύξηση της προσφοράς εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με ειδικούς του χώρου, η κινητοποίηση της κοινωνίας αποτελεί ένα από τα κύρια ζητούμενα για την προσέλκυση νέων εργαζομένων, οι οποίοι αποφασίζουν συνειδητά να απέχουν από την αγορά εργασίας, προτιμώντας τα κοινωνικά επιδόματα.
Στον τομέα του τουρισμού, το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως έντονο. Ακόμη και όταν εντοπίζονται εργαζόμενοι, είναι δύσκολο να βρεθεί κατάλληλη στέγη για αυτούς. Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος ξενοδοχειακού ομίλου, «ακόμη και όταν εντοπίζουμε εργαζομένους, αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στην εξασφάλιση κατάλληλης στέγης γι’ αυτούς, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας καταλυμάτων εκτός των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και της επικρατούσας τάσης για βραχυχρόνια μίσθωση».
Για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, προτείνεται η διευκόλυνση των μετακλήσεων εργαζομένων από τρίτες χώρες. Ωστόσο, ακόμη και αν υλοποιηθεί ο στόχος των 11.000 εγκεκριμένων μετακλήσεων για τον τουρισμό και λυθούν τα προβλήματα γραφειοκρατίας, αυτό δεν αποτελεί πραγματική λύση στο πρόβλημα, ακόμη και για τις ανάγκες σε εργαζόμενους με ελάχιστα προσόντα.
Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών, επιχειρεί να απλουστεύσει τις διαδικασίες, ώστε οι μετακλήσεις να πραγματοποιούνται πιο εύκολα και γρήγορα. Η Ελλάδα έχει ήδη συνάψει διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες.
Η πρωτοβουλία δεν αποτελεί οριστική λύση. Η αγορά απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του νεότερου πληθυσμού, ο οποίος, για διάφορους λόγους, παραμένει απομακρυσμένος από την αγορά εργασίας και τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Η έλλειψη στέγης για τους εργαζομένους
Ειδικότερα, η έλλειψη στέγης για τους εργαζόμενους αποτελεί κρίσιμο ζήτημα. Η πλατφόρμα Airbnb αποτελεί εμπόδιο στη δυνατότητα των μεγάλων επιχειρήσεων του τουρισμού να εξασφαλίσουν στέγη για τους εργαζομένους τους. Ως αποτέλεσμα, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αναζητούν λύσεις όπως η ανέγερση νέων καταλυμάτων ή η αγορά υπαρκτών για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο.
Αυτή η νέα πραγματικότητα θέτει σημαντικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, που καλούνται να διαχειριστούν την αυξημένη ζήτηση για καταλύματα εργαζομένων. Η αύξηση της δημοτικότητας του Airbnb και η συνεχής ανάπτυξη της πλατφόρμας δυσχεραίνουν την εύρεση προσιτής στέγης, καθώς πολλά καταλύματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διαμονή των εργαζομένων διατίθενται πλέον για βραχυχρόνια μίσθωση.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις του τουρισμού εξετάζουν συνεργασίες με τοπικούς ιδιοκτήτες ακινήτων και δημοτικές αρχές για τη δημιουργία προσιτών κατοικιών. Επιπρόσθετα, εξετάζονται προγράμματα επιδοτούμενης στέγασης που θα μπορούσαν να καλύψουν ένα μέρος του κόστους διαμονής των εργαζομένων.
Η ανάγκη για λύσεις στο πρόβλημα της στέγασης των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα είναι επιτακτική και αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την ανάπτυξη και βιωσιμότητα του τομέα στο μέλλον.