Επιστολές προς τα μέλη της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), τους επονομαζόμενους servicers όπως τους γνωρίζουν οι δανειολήπτες, είναι έτοιμη να στείλει η Τράπεζα της Ελλάδος που ως εποπτεύουσα Αρχή θα τους ζητάει επιπλέον στοιχεία και πληροφορίες προκειμένου να λάβουν την απαιτούμενη επαναδειοδότηση ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, από την εξέταση των σχετικών φακέλων που κατέθεσαν οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων προς το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, στις 31 Μαρτίου, προέκυψε ότι καμία τους δεν διαθέτει πλήρη φάκελο, ακόμη και οι μεγαλύτερες και γνωστότερες εξ αυτών.
Οι ελλείψεις στους φακέλους είναι αρκετές και δη στον καίριο τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης. Αυτό σημαίνει πως οι servicers θα πρέπει τώρα να τρέξουν για να καλύψουν τα ζητούμενα της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι τις 29 Ιουνίου (αν δεν απαιτηθεί παράταση) ώστε να συμπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα, ακόμη και αυτά που μπορεί να θεωρούνται ήσσονος σημασίας. Δεν παύουν ωστόσο να θεωρούνται προαπαιτούμενα. Για τις σημαντικές ελλείψεις βέβαια, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιπλέον παράταση ή ανοχή.
Χθες ανώτατα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος συνεπικουρούμενα από ανώτερους υπαλλήλους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, συναντήθηκαν με τους τρεις μεγαλύτερους servicers (τις εταιρείες Intrum, doValue και Cepal). Η συζήτηση εστιάστηκε μεταξύ άλλων και στην πορεία των τιτλοποιήσεων του προγράμματος κρατικής εγγύησης «Ηρακλής» που αφορά συστημικές και μη τράπεζες που έχουν δυσανάλογα υψηλά «κόκκινα» δάνεια, αλλά και στη συνολική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Οι εταιρείες διαχείρισης καλούνται να διαχειριστούν έναν όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους άνω των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αν και βγήκε από τους ισολογισμούς των τραπεζών, εντούτοις εξακολουθεί να βρίσκεται στην ελληνική οικονομία.
Θυμίζουμε ότι από τη Δευτέρα 1η Απριλίου, οι servicers ήταν υποχρεωμένοι να θέσουν σε λειτουργία τις προβλεπόμενες από τον νόμο 5072/2023 ηλεκτρονικές πλατφόρμες πληροφόρησης των δανειοληπτών. Με την είσοδό τους στην αντίστοιχη πλατφόρμα, οι δανειολήπτες θα πρέπει να μπορούν πλέον να ενημερώνονται για τα στοιχεία που αφορούν την οφειλή τους, όπως ενδεικτικά: το υπόλοιπο (ανά δανειακή σύμβαση), τον αριθμό, το ύψος και τον προβλεπόμενο χρόνο καταβολής της επόμενης δόσης του δανείου τους. Οι ίδιοι αναφέρουν πως ολοκλήρωσαν τα έργα προσαρμογής των συστημάτων τους μέσα σε μόλις τρεις μήνες -το στενό περιθώριο που προέβλεπε ο νόμος και πως πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις τόσο από υλικοτεχνικής άποψης όσο και σε σχέση με τους ανθρώπινους πόρους που απαιτήθηκαν, από την έναρξη λειτουργίας του κλάδου το 2019.