Από τα Χανιώτικα Νέα:

Σε μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια της Ευρώπης να πρωτοπορήσει στην έρευνα για την παραγωγή ενέργειας από ελεγχόμενη σύντηξη υδρογόνου με laser, με τη μέθοδο της Γρήγορης Ανάφλεξης (Fast Ignition) συμμετέχει το ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο είναι επικεφαλής στην Ελλάδα του προγράμματος HiPER (High Power Experimental Research Facility).

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής στις 9 Ιουνίου, αφορά ακριβώς την πυρηνική σύντηξη ταχείας ανάφλεξης με χρήση laser.

Για την παρουσίαση της Ελληνικής Εθνικής Υποδομής Hi.P.E.R. που δημιουργείται στο ΤΕΙ (στο Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Laser στο Ρέθυμνο) και του αντίστοιχου ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου και υποδομής, προσκλήθηκαν και μίλησαν στην Επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, καθηγητής δρ Ευάγγελος Καπετανάκης και οι ερευνητές – καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης δρ Μιχάλης Ταταράκης και δρ Νεκτάριος Παπαδογιάννης που ασχολούνται επιστημονικά με το έργο αυτό. Επίσης είχαν προσκληθεί οι γραμματείς του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Α. Μητσός (Έρευνας) και Β. Παπάζογλου (Ανώτατης Εκπαίδευσης).