Σημαντικό ρόλο στην τροφική αλυσίδα έχουν τεράστιες σαρανταποδαρούσες που ζουν στο Philip Island της Αυστραλίας, ένα νησί περίπου 125 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μελβούρνης.
Λόγω της απουσίας θηλαστικών οι σαρανταποδαρούσες αυτές έχουν γίνει τα αρπακτικά ζώα κορυφής (apex predator) για να υπάρχει ισορροπία.
Οι σαρκοφάγες αυτές σαρανταποδαρούσες (Cormocephalus coynei), μπορούν να φτάσουν τα 30 εκατοστά μήκος, έχουν θωρακισμένη πλάτη και είναι και δηλητηριώδεις.
Το ενδιαφέρον όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι διατροφικές τους συνήθειες, καθώς εξολοθρεύουν χιλιάδες νεοσσούς πουλιών του είδους Pterodroma nigripennis κάθε χρόνο.
Οι σαρανταποδαρούσες κυνηγούν τη νύχτα χρησιμοποιώντας τις δύο ευαίσθητες κεραίες τους. Το συγκεκριμένο είδος πουλιών χτίζει τις φωλιές του στο έδαφος, οπότε οι νεοσσοί είναι εύκολοι στόχοι. Οι σαρανταποδαρούσες εγχύουν το δηλητήριό τους στους νεοσσούς, παραλύοντάς τους όσο τους τρώνε ζωντανούς.
Οι ερευνητές εκτιμούν πως οι σαρανταποδαρούσες καταναλώνουν 2.109 έως 3.724 νεοσσούς το χρόνο, ενώ η έρευνα είναι η πρώτη καταγεραμμένη περίπτωση που σαρανταποδαρούσες τρέφονται με θαλασσοπούλια. Εκτιμάται πως η διατροφή τους αποτελείται κατά 48% από σπονδυλωτά ζώα, ενώ τα θαλασσοπούλια αποτελούν περίπου στο 8%.
Όσο ανατριχιαστικό κι αν ακούγεται, οι σαρανταποδαρούσες παίζουν ένα καίριο ρόλο στο οικοσύστημα του νησιού, φέρνοντας θρεπτικά στοιχεία από τη θάλασσα στη στεριά, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χλωρίδας του νησιού η οποία καταστράφηκε όταν οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούσαν το 1788 ως αποικία εξορίας, φέρνοντας γουρούνια, κατσίκες και κουνέλια τα οποία απογύμνωσαν το τοπίο.