Αν υπάρχει ένα σπήλαιο παγκοσμίως που ξεχωρίζει για τον εσωτερικό του διάκοσμο, με τις πιο εμβληματικές τοιχογραφίες στην ιστορία της ανθρωπότητας, αυτό σίγουρα είναι το σπήλαιο Lascaux στη Γαλλία, με περισσότερες από 600 τοιχογραφίες να καλύπτουν τους εσωτερικούς τοίχους και τις οροφές του.
Το σπήλαιο στη Γαλλία με τις πιο εμβληματικές τοιχογραφίες παγκοσμίως
Το Lascaux βρίσκεται είναι ένα δίκτυο σπηλαίων κοντά στο χωριό Montignac, στην ευρύτερη περιοχή της Dordogne στη νοτιοδυτική Γαλλία και ανακαλύφθηκε το 1940. Παρόλο που άνοιξε για το κοινό 8 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, το 1948, έπειτα από 15 χρόνια λειτουργίας έκλεισε, λόγω της σπουδαιότητας των τοιχογραφιών του και της φθοράς που προκαλούσε τόσο η τοποθέτηση του τεχνικού φωτισμού, όσο και η μεταφορά μικροβίων μέσω των επισκεπτών του.
Το σπήλαιο περιέχει περίπου 2.000 μορφές, οι οποίες μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τρεις κύριες κατηγορίες -ζώα, ανθρώπινες μορφές και αφηρημένα σχέδια. Οι περισσότερες από τις σημαντικότερες εικόνες έχουν ζωγραφιστεί στους τοίχους χρησιμοποιώντας ορυκτές χρωστικές, ενώ ορισμένα σχέδια έχουν χαραχθεί στην πέτρα.
Σε αυτό συναντώνται μερικές από τις πιο εμβληματικές τοιχογραφίες που μελετήθηκαν ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, με τα σκίτσα αλόγων, ελαφιών, αγριοκάτσικων, βισώνων ακόμη και μερικών γατών αλλά και άλλων ζώων που παρατηρούνται στο εσωτερικό του να χρονολογούνται από την Άνω Παλαιολιθική περίοδο, πριν από 15.000 έως 17.000 χρόνια. Μεταξύ των πιο διάσημων εικόνων του είναι τέσσερις τεράστιοι, μαύροι ταύροι, με έναν από αυτούς να έχει μήκος 5,2 μ. -το μεγαλύτερο ζώο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην τέχνη του σπηλαίου.
Παρόλο που σήμερα, το σπήλαιο δεν είναι ανοιχτό για το κοινό, οι λάτρεις της αρχαιολογίας μπορούν να πάρουν μια ιδέα του εσωτερικού του διάκοσμου, από το αντίγραφο που έχει δημιουργηθεί ακριβώς δίπλα.
Λόγω της σπουδαιότητάς του, της εξαιρετικής ποιότητας, του μεγέθους, της πολυπλοκότητας και της αρχαιότητας που το χαρακτηρίζει το Lascaux εντάχθηκε στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1979, ως στοιχείο των Προϊστορικών Μνημείων και των Διακοσμημένων Σπηλαίων της κοιλάδας Vezere.
Το ακριβές νόημα των έργων ζωγραφικής στο Lascaux ή σε οποιονδήποτε από τα υπόλοιπα σπήλαια που έχουν ανακαλυφθεί στην ευρύτερη περιοχή εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, αλλά η επικρατούσα άποψη τους αποδίδει σε ένα είδος τελετουργικού ή ακόμη και πνευματικού στοιχείου, υπονοώντας την πολυπλοκότητα των δημιουργών τους.