Ζοφερές είναι οι προβλέψεις από την επιτροπή έρευνας για τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν την Αυστραλία το 2019 και το 2020. Όπως αναφέρεται στην έκθεσή τους, οι κάτοικοι της χώρας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν «πιο συχνές και πιο σοβαρές» καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Φωτιές ξεσπούν κάθε χρόνο στην Αυστραλία στο τέλος του χειμώνα, όμως το περασμένο έτος ήταν ιδιαίτερα σφοδρές, ενώ προκάλεσαν τον θάνατο 33 ανθρώπων και κατέστρεψαν μια επιφανεια ίση με τη Μεγάλη Βρετανία. «Αυτό που ήταν πρωτόγνωρο είναι τώρα το μέλλον μας», προειδοποίησε η σχετική επιτροπή, η οποία ανέλαβε να προετοιμάσει καλύτερα τη χώρα να αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές.
Σύμφωνα με το πόρισμά της, οι καταστροφές όχι μόνο «δυστυχώς θα είναι πιο συχνές και πιο σοβαρές», αλλά «μπορούμε να αναμένουμε περισσότερα επικίνδυνα φαινόμενα ταυτόχρονα ή συνεχόμενα». Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι, «στη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών υπήρξε ξηρασία, κύματα καύσωνα και πυρκαγιές, τις οποίες ακολούθησαν σφοδρές καταιγίδες, πλημμύρες και μια πανδημία».
Οι φωτιές στην Αυστραλία διήρκησαν εννέα μήνες μέχρι τον Μάρτιο και μέχρι τότε είχαν σκοτώσει ή εκτοπίσει τρία δισεκατομμύρια ζώα, ενώ κόστισαν στην οικονομία της χώρας περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια (6 δισ. ευρώ). Το ετήσιο κόστος των καταστροφών ενδέχεται να αυξηθεί και να φτάσει περίπου τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2050, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής «η οποία είναι αναπόφευκτη τις επόμενες δύο δεκαετίες».
«Ως συνέπεια αναμένεται να συνεχίζει να αυξάνεται το επίπεδο των θαλασσών. Οι κυκλώνες αναμένεται να μειωθούν σε αριθμό, αλλά να αυξηθεί η έντασή τους. Οι πλημμύρες και οι δασικές πυρκαγιές αναμένεται να γίνουν πιο συχνές και πιο έντονες», επισημαίνεται, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μεταξύ των 80 συστάσεών της, η επιτροπή ζητά καλύτερα δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει συγκεκριμένους τομείς. Ωστόσο, δεν αιτείται από τη συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας -η οποία δέχθηκε επικρίσεις ότι καθυστερεί να αναλάβει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής- να αντιμετωπίσει τις βαθιές της ρίζες, κάτι που απογοήτευσε πολλούς ειδικούς.