Η κακή διαχείριση ευθύνεται για τη χειρότερη διαρροή τοξικού ύδατος τους τελευταίους έξι μήνες στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπως δήλωσε η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Η Tepco, η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐιτσι, δέχεται επικρίσεις για ανεπαρκή διαχείριση της κρίσης μετά τη διαρροή σχεδόν 100 τόνων νερού που περιέχει υψηλά επίπεδα ραδιενεργού υλικού από δεξαμενή αποθήκευσης του σταθμού την περασμένη εβδομάδα, γράφει η εφημερίδα Tokyo Shimbun.
Η διαρροή αποδόθηκε σε λανθασμένη ρύθμιση της βαλβίδας -η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση του μολυσμένου ύδατος της δεξαμενής- και στην έλλειψη συναγερμού που να προειδοποιεί για την αύξηση των επιπέδων του νερού στη δεξαμενή.
Αξιωματούχοι της Tepco παραδέχτηκαν ότι εργαζόμενοι στην αίθουσα ελέγχου δεν παρατήρησαν αρκετά νωρίς το πρόβλημα. «Η παράλειψη ελέγχου του επιπέδου του νερού στις δεξαμενές ήταν ένα πρόβλημα από άποψης πρόληψης επιδείνωσης της κατάστασης», δήλωσε ο επίτροπος της Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας Τογιόσι Φουκέτα.
Ήταν η μεγαλύτερη διαρροή μολυσμένου νερού μετά τη διαρροή περίπου 300 τόνων άκρως μολυσμένου ύδατος από μια άλλη δεξαμενή τον Αύγουστο, σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Το τσουνάμι το Μάρτιο του 2011 που έπληξε τον πυρηνικό σταθμό, οδήγησε στην τήξη των τριών από τους έξι αντιδραστήρες του, με αποτέλεσμα την έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας στο περιβάλλον.
Η διαχειρίστρια εταιρία Tepco διοχετεύει νερό στους τρεις αντιδραστήρες προκειμένου να διατηρούνται ψυχροί και προσπαθεί να διαχειριστεί διαρροές από τις τεράστιες δεξαμενές που έχουν τοποθετηθεί στο σταθμό μετά το πυρηνικό δυστύχημα για την αποθήκευση του νερού το οποίο είναι μεν απαλλαγμένο από το ραδιενεργό καίσιο αλλά παραμένει μολυσμένο σε ραδιονουκλεΐδια που εκπέμπουν ακτίνες Β.