Στη διαστημική τεχνολογία στράφηκαν οι επιστήμονες της Βρετανικής Ερευνητικής Ομάδας της Ανταρκτικής (BAS) για να εντοπίσουν τα θηλαστικά των ωκεανών μας.
Αυτό καθίσταται δυνατό μέσω της λήψης δορυφορικών φωτογραφιών πάνω από θάλασσες και ωκεανούς, οι οποίες στη συνέχεια υφίστανται ανάλυση με λογισμικό τελευταίας τεχνολογίας για τον εντοπισμό φαλαινών κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Οι εικόνες είναι εξαιρετικά λεπτομερείς και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα μέθοδος θα συμβάλλει στη διάσωση των απειλούμενων ζώων.
Για τις ανάγκες του ερευνητικού προγράμματος οι επιστήμονες επέλεξαν τον δορυφόρο WorldView2, της DigitalGlobe, ο οποίος έχει μέγιστη ανάλυση 50 εκατοστών και μπορεί να δει βαθύτερα μέσα στον ωκεανό.
Η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τον εντοπισμό φαλαινών στην θαλάσσια περιοχή Golfo Nuevo ανοιχτά των ακτών της Αργεντινής και μελλοντικά αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό κητωδών παγκοσμίως.
«Πάντα ήταν δύσκολο να αξιολογήσουμε τους πληθυσμούς των φαλαινών καθώς τα παραδοσιακά μέσα ήταν ακριβά, δεν έδιναν αξιόπιστες μετρήσεις και λειτουργούσαν σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε ο Peter Fretwell από την Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής.
«Η δυνατότητα να μετρήσουμε τις φάλαινες αυτόματα, σε μεγάλες περιοχές και με μικρό κόστος μας δίνει μεγάλα πλεονεκτήματα για τη διατήρηση του είδους», προσέθεσε ο ερευνητής.
Πηγή: econews.gr