Οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης, που θα περιορίσουν τη χρήση λιπασμάτων στις καλλιέργειές τους θα ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής διαχείρισης, με στόχο τη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας και της γύρω περιοχής από τα νιτρικά.

Στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης στο Λαγκαδά, δεκάδες παραγωγοί ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα, πενταετούς διάρκειας προστασίας των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Βασικοί στόχοι είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος στη λίμνη Κορώνεια μέσω της μείωσης των εφαρμοζόμενων λιπασμάτων και της κατανάλωσης νερού, καθώς και η δημιουργία χώρων οικολογικής αντιστάθμισης.

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά, για να αποζημιωθούν οι αγρότες από τις περιοχές παρέμβασης περιμετρικά από τη λίμνη Κορώνεια που ανήκουν στους Δήμους Ασσήρου, Εγνατίας, Κορώνειας, Μυγδονίας και Λαγκαδά και ήδη συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια σ’ αυτό.

Στη δράση μπορούν να ενταχθούν εκτάσεις που είχαν καλλιεργηθεί και είχαν δηλωθεί στην ενιαία δήλωση εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) με αρδευόμενες καλλιέργειες βαμβακιού, αραβοσίτου, κηπευτικών και ζαχαρότευτλων για ένα από τα τρία τελευταία χρόνια 2008, 2009, 2010. Οι εκτάσεις αυτές πρέπει να έχουν δηλωθεί το 2010 στην ενιαία δήλωση εκμετάλλευσης.