Το καμάρι της φάρμας του Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν αυτοί οι ιπποπόταμοί του, οι οποίοι πλέουν καταστρέφουν το περιβάλλον της Κολομβίας!
Κάτι που ήταν γνωστό εδώ και χρόνια, μόνο που τώρα και για πρώτη φορά έχουμε μια επιστημονική εκτίμηση για το κακό που κάνουν οι ιπποπόταμοι του διαβόητου εμπόρου ναρκωτικών όταν η αυτοκρατορία του κατέρρευσε.
Ο Εσκομπάρ είχε φτιάξει στο απόγειο του πλούτου του έναν ιδιωτικό ζωολογικό κήπο με ιπποπόταμους, ρινόκερους, καμηλοπαρδάλεις και ζέβρες. Όταν πέθανε το 1993, τα περισσότερα ζώα βρήκαν άλλο σπίτι, οι ιπποπόταμοι αποδείχτηκαν ωστόσο πολύ ξεροκέφαλοι και επιθετικοί για μετακόμιση.
Παρέμειναν λοιπόν στην τεράστια έκταση και αυξήθηκαν κατά πολύ σε όρους πληθυσμού. Τώρα ζούσαν σε άγρια κατάσταση στις γύρω λίμνες και τα ποτάμια και από 4 που είχε ο Εσκομπάρ η μελέτη μιλά σήμερα για 80 ζώα.
Όπως μας λένε στη μελέτη τους στο περιοδικό «Ecology», οι ερευνητές εκτίμησαν τη ζημιά που έχουν κάνει στο υδάτινο οικοσύστημα της Κολομβίας σε όρους ποιότητας νερού και επιπέδων οξυγόνου.
Το βασικό πρόβλημα παραμένουν οι ακαθαρσίες τους, μας λέει η μελέτη, που μαζεύονται στους πυθμένες των ποταμών και δρουν ως λίπασμα, αυξάνοντας κατά πολύ τα φύκια και τα βακτήρια του νερού.
«Αυτό το μοναδικό είδος έχει έναν μεγάλο αντίκτυπο στο οικοσύστημα της Αφρικής και βρήκαμε πως έχει αντίστοιχο αντίκτυπο όταν το εισάγεις σε μια εντελώς διαφορετική ήπειρο με τελείως διαφορετικό περιβάλλον», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής βιολογίας Jonathan Shurin.
Οι ιπποπόταμοι δρουν ανεξέλεγκτα και ο πληθυσμός τους αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. «Αυτή η μελέτη υποδεικνύει πως υπάρχει κάτι το επείγουν στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Η ερώτηση είναι: ‘‘Τι πρέπει να κάνουμε;’’»…