Οι συγκρούσεις με αφορμή το νερό είναι πιθανόν να ενταθούν στο Ιράκ, το Μαλί και την Ινδία μέσα στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τους κατασκευαστές μιας εφαρμογής που παρουσιάστηκε την Πέμπτη και στοχεύει να βοηθήσει στην αποτροπή της βίας εφιστώντας την προσοχή σε πιθανά σημεία ανάφλεξης.
Όπως εξήγησαν οι ίδιοι, το «καινοτόμο» όργανο έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο έχει προβλέψει τους κινδύνους στο Ιράν, τη Νιγηρία και το Πακιστάν, μπορεί να εντοπίσει την πιθανότητα συγκρούσεων -ανάμεσά τους και την βία που συνδέεται με το νερό– έως και έναν χρόνο νωρίτερα.
Η κλιματική αλλαγή, η πληθυσμιακή αύξηση, η ταχεία αστικοποίηση, η οικονομική ανάπτυξη και η αναπτυσσόμενη γεωργία ασκούν συνδυαστικά πιέσεις στις περιορισμένες παγκόσμιες υδάτινες προμήθειες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί το νερό πιο γρήγορα απ’ ό,τι μπορούν να ανεφοδιαστούν οι φυσικές πηγές.
Η εφαρμογή θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις και σε άλλους, περιλαμβανομένων των ειδικών σε αναπτυξιακά θέματα και σε διαχείριση καταστροφών, να παρεμβαίνουν έγκαιρα για να εκτονώνουν τις συγκρούσεις, σύμφωνα με το Πρόγραμμα για το Νερό, την Ειρήνη και την Ασφάλεια (WPS) που έχει κατασκευάσει την εφαρμογή αυτήν.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι από τις δοκιμές της εφαρμογής προέκυψε ένα ποσοστό επιτυχίας 86% στον εντοπισμό των συγκρούσεων με δέκα ή περισσότερους νεκρούς.
«Αυτή η εφαρμογή είναι πολύ σημαντική δεδομένης της κλιμάκωσης των συνδεόμενων με το νερό συγκρούσεων στον κόσμο», λέει η Τζέσικα Χάρτογκ, μια ειδική στην κλιματική αλλαγή στο International Alert, έναν εταίρο του WPS.
«Θα σώσει ζωές, ασφαλώς, αν δούμε τους πολιτικούς να αναλαμβάνουν δράση επί των πρώιμων προειδοποιητικών δεδομένων που θα παρέχει», είπε η ίδια στο Ίδρυμα Thomson Reuters, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η εφαρμογή WPS Εργαλείο Παγκόσμιας Πρώιμης Προειδοποίησης χρησιμοποιεί την μηχανική μάθηση για να εντοπίσει τους κινδύνους ανάφλεξης με βάση περισσότερες από 80 μεταβλητές που ανατρέχουν στην περασμένη εικοσαετία.
Αυτό περιλαμβάνει και δεδομένα που αφορούν τις βροχοπτώσεις και τις ξηρασίες από δορυφορικές πηγές καθώς και κοινωνικοοικονομικά και δημογραφικά δεδομένα για θέματα που αφορούν από την πληθυσμιακή πυκνότητα ως και παλαιότερα βίαια μοτίβα.
«Το νερό συχνά παραβλέπεται ως παράγοντας κινδύνου στις συγκρούσεις», σημειώνει ο Τσαρλς Άισλαντ, ένας ειδικός σε θέματα νερού και υψηλόβαθμο στέλεχος στο Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πηγών, το οποίο ανήκει στη σύμπραξη του WPS και το οποίο υποστηρίζεται από το ολλανδικό ΥΠΕΞ.
«Αυτό μπορεί να αποτελέσει επανάσταση στην ανάπτυξη και στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις δίνοντας χρόνο για παρέμβαση πριν γίνει αιματοχυσία».
Το εργαλείο αυτό δοκιμάζεται στο Μαλί όπου η έλλειψη νερού είναι ένας παράγοντας της βίας ανάμεσα στους αγρότες Ντογκόν και τους βοσκούς Φουλάνι.
«Στο Μαλί φέρνουμε ήδη μαζί την κυβέρνηση και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για να συζητήσουν τους κινδύνους που εντοπίζουμε», λέει η Χάρτογκ.
Στο Ιράκ, το WPS προέβλεψε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί στη Βασόρα όπου η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι μεγάλο πρόβλημα με πάνω από 120.000 ανθρώπους να νοσηλεύονται τον περασμένο χρόνο έχοντας πιει μολυσμένες προμήθειες νερού.