Μία ηλεκτρονική εφαρμογή για τη γεωργία, που φιλοδοξεί να «εξοπλίζει» τους αγρότες με ακριβείς και ενημερωμένες προτάσεις άρδευσης για τη βέλτιστη χρήση του νερού και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών θα παρουσιαστεί, επίσημα, σε διεθνή συνάντηση στην Καβάλα.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η ηλεκτρονική αυτή εφαρμογή ονομάζεται FIGARO και αποτελεί ένα καινοτόμο διεθνές έργο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που ξεκίνησε τις δοκιμές πεδίου ενός νέου πρωτοποριακού συστήματος άρδευσης ακριβείας σε επίπεδο αγροτικής καλλιέργειας, συγχρόνως σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες.
Τα αρχικά αποτελέσματα του έργου και της ηλεκτρονικής εφαρμογής που δημιουργείται θα παρουσιαστούν επίσημα στην συνάντηση των εταίρων του έργου, στην Καβάλα, από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου 2013. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης περιλαμβάνεται επίσκεψη στο Δήμο Αβδήρων, όπου βρίσκεται η πιλοτική καλλιέργεια του έργου, την οποία παρακολουθεί το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Στη διάρκεια της επίσκεψης θα γίνει και επίδειξη του συστήματος τόσο στους εταίρους του έργου, όσο και στους ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους παραγωγούς της περιοχής. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα δοκιμαστεί συγχρόνως στη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Την υποστήριξή του στη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου σε τοπικό επίπεδο και στη διαμόρφωση πολιτικών προτάσεων για τη διεύρυνση της εφαρμογής της άρδευσης ακριβείας εξέφρασε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καβάλας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕΔ ΑΜΘ) Κωστής Σιμιτσής, σημειώνοντας ότι η αναποτελεσματική χρήση των υδατικών πόρων στην γεωργία απειλεί όχι μόνο τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, αλλά και τη συνολική οικονομική ανάπτυξη.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αβδήρων και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ Βασίλης Τσολακίδης χαρακτήρισε τη διεξαγωγή δοκιμών πεδίου ως ένα «σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες του FIGARO να αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα που θα βελτιώσει τη διαχείριση άρδευσης για την αύξηση της παραγωγικότητας στις υδροβόρες καλλιέργειες».
Πώς λειτουργεί το FIGARO
Το νέο σύστημα FIGARO ενσωματώνει μια σειρά από υπολογιστικά εργαλεία, ώστε να παρέχει σε επίπεδο αγροτικής καλλιέργειας ένα σύστημα υποστήριξης αποφάσεων για τους γεωργούς. Τα συστατικά αυτού του πρότυπου συστήματος περιλαμβάνουν ένα εξελιγμένο πρόγραμμα υποστήριξης αποφάσεων, ένα λογισμικό για την κατεύθυνση των δεδομένων στο σύστημα, ένα μοντέλο ανάπτυξης καλλιεργούμενων φυτών που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γεωργίας (FAO), αισθητήρες που παρακολουθούν την ανάπτυξη των φυτών και την υγρασία του εδάφους, ανάλυση δορυφορικών εικόνων, μετεωρολογικούς σταθμούς και κάμερες καθώς και εξειδικευμένους αλγόριθμους πρόβλεψης.
Το σύστημα συλλέγει από το περιβάλλον και την καλλιέργεια δεδομένα, με τα οποία τροφοδοτεί αγρονομικά μοντέλα και παρέχει ακριβείς και αξιόπιστες προτάσεις για το πώς και πότε οι αγρότες θα πρέπει να αρδεύσουν.
Ποιοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα
Το FIGARO, είναι μία διεθνής σύμπραξη 17 διαφορετικών οργανισμών από οκτώ χώρες, που, με τη χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ακριβείας για τη βελτίωση της διαχείρισης της άρδευσης, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας σε υδροβόρες καλλιέργειες.
Στο εταιρικό σχήμα περιλαμβάνονται οκτώ πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, επτά μικρομεσαίες επιχειρήσεις με υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία σε θέματα άρδευσης ακριβείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας (FAO), ενώ η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αποτελεί τον μοναδικό εταίρο που προέρχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.