Πάνω από 4.000 ειδικοί δήλωσαν συμμετοχή για να λάβουν μέρος σε μία παγκόσμια συνδιάσκεψη με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για τη μείωση των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές την επόμενη Τρίτη στη Γενεύη, με τον Οργανισμό να επιμένει σε έκθεσή του στην ανάγκη να συμμετέχουν και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στα μέτρα πρόληψης.
Κυβερνητικοί ειδήμονες, διεθνείς οργανισμοί, ΜΚΟ, πανεπιστήμια και αντιπρόσωποι ιδιωτικών επιχειρήσεων θα συζητήσουν έως τις 23 Μαΐου πάνω στο θέμα «Επενδύσεις σήμερα για ένα πιο ασφαλές αύριο».
Η συνδιάσκεψη, που οργανώνεται από το Γραφείο του ΟΗΕ για τη Μείωση των Κινδύνων από Καταστροφές (UNISDR) διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.
Από τις αρχές του αιώνα, οι συσσωρευμένες οικονομικές απώλειες που οφείλονται στις φυσικές καταστροφές φθάνουν τα 2,5 τρισ. δολάρια (1,9 τρισ. ευρώ), σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και τη μεταφορά των δραστηριοτήτων της σε περιοχές με χαμηλό κόστος εργασίας, υπάρχουν πολλές επενδύσεις σε ζώνες με φυσικούς κινδύνους και η αμέλεια του προϋπολογισμού αυτών των κινδύνων σχετίζεται με τις αμφίβολες επενδύσεις», υπογραμμίζει ο συντάκτης της έκθεσης Άντριου Μάσκρεϊ.
Στην έκθεσή του, ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση στον ιδιωτικό τομέα να συστρατευτεί στην προσπάθεια για αποτροπή των κινδύνων αυτών.
«Οι φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν το 2011 και το 2012, το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, οι πλημμύρες στην Ταϊλάνδη και η φυσική λαίλαπα Σάντι, κλυδώνισαν και τις επιχειρήσεις», εξηγεί στην έκθεση ο Μάσκρεϊ.
«Δεν υπάρχουν μόνον άμεσες κι έμμεσες απώλειες, αλλά κι ακόμη πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις», προσθέτει ο ίδιος, απαριθμώντας τα παραδείγματα των απωλειών σε κύρος, σε θέσεις εργασίας, και μεριδίου στην αγορά: «Μπορούμε να ασφαλίσουμε τις άμεσες ζημιές, αλλά όχι και τις μακροπρόθεσμες απώλειες», επεσήμανε.
Σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, μία καταστροφή σε ένα σημείο του πλανήτη έχει επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής.
Φερ’ ειπείν, οι πλημμύρες στην Ταϊλάνδη στέρησαν από τον διεθνή τομέα της πληροφορικής εξαρτήματα επί πολλές εβδομάδες.
Το κόστος από την ξηρασία του 2012 στις ΗΠΑ εκτιμάται στα 50 με 80 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το μοντέλο που έχει επεξεργασθεί ο ΟΗΕ, οι σεισμοί και οι κυκλώνες θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατά μέσον όρο οικονομικές απώλειες έως και 180 δισ. δολάρια το χρόνο.