Σε κατοικία 9 μικροοργανισμών άγνωστων μέχρι σήμερα, είχε μετατραπεί ο σκελετός μιας φάλαινας που βρέθηκε στον βυθό της Ανταρκτικής.
Η ανακάλυψη σε βάθος περίπου 1,5 χιλιομέτρων κάτω από το βυθό, σε έναν κρατήρα πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα θαλάσσιων βιολόγων από το πανεπιστήμιο του Southampton.
«Τα μεγαλύτερα ζώα του πλανήτη για πολλά χρόνια μετά το θάνατό τους, αποτελούν μέρος μις οικολογίας των ωκεανών, παρέχοντας μια πλούσια κατοικία φαγητού και καταφύγιο για ζώα που ζουν στους βυθούς», εξηγεί η Diva Amon συγγραφέας της σχετικής έρευνας.
Παγκοσμίως, μόλις 6 σκελετοί φαλαινών έχουν βρεθεί στο βυθό. Όταν η φάλαινα πεθάνει0 και το κουφάρι της καταλήξει στο βυθό, ζώα γρήγορα τρώνε τη σάρκα της. Με το χρόνο, άλλοι οργανισμοί δημιουργούν αποικίες και σταδιακά καταναλώνουν τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βρεθούν. Βακτήρια αποικοδομούν τα λίπη που αποθηκεύονται στα κόκαλα, παρέχοντας ουσίες απαραίτητες για την επιβίωση άλλων οργανισμών.
Η ανακάλυψη του σκελετού στην Ανταρκτική πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του οχήματος Isis που ελέγχεται εξ’ αποστάσεως. Από τα δείγματα που ελήφθησαν και αναλύθηκαν, ανακαλύφθηκαν άγνωστοι μέχρι πρότινος οργανισμοί.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ένα σκουλήκι με την ονομασία «Osedax» και ένα νέο είδος ισόποδου.