Άλλη μια σοβαρή επίπτωση της οξίνισης των ωκεανών έφεραν στην επιφάνεια οι επιστήμονες. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Βρετανικής Αποστολής στην Ανταρκτική, σε συνεργασία με Ολλανδούς και Αμερικανούς επιστήμονες, το κέλυφος ορισμένων θαλάσσιων σαλιγκαριών διαλύεται με ταχύτατους ρυθμούς, κάτι που οφείλεται στην αύξηση της οξίνισης των ωκεανών στην Ανταρκτική.
Οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το 1/4 του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα ετησίως.
Όσο αυξάνονται οι εκπομπές CO2 λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, τόσο αυξάνεται και το ποσοστό που απορροφούν οι ωκεανοί, με αποτέλεσμα να γίνονται περισσότερο όξινοι.
Η οξίνιση αυτή απειλεί τους κοραλλιογενείς υφάλους, τα θαλάσσια οικοσυστήματα, την άγρια ζωή και όπως απέδειξε η έρευνα και τα θαλάσσια σαλιγκάρια.
Αν και η οξίνιση των θαλασσών δεν οδηγεί πάντα τα σαλιγκάρια σε θάνατο, το σίγουρο είναι ότι τα κάνει πιο ευάλωτα τους απέναντι σε θηρευτές και μολύνσεις, γεγονός που επηρεάζει εν γένει την τροφική αλυσίδα.
Τα θαλάσσια σαλιγκάρια αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για ψάρια και πτηνά και θεωρούνται δείκτης της υγείας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία για τον αντίκτυπο της οξίνισης των ωκεανών στους ζωντανούς οργανισμούς στο φυσικό τους περιβάλλον, ωστόσο η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Geoscience», προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα (NOAA), από την έναρξη της περιόδου της Βιομηχανικής Επανάστασης, η οξίνιση στην επιφάνεια των υδάτων των ωκεανών αυξήθηκε κατά 30%.
Αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίσουν να αυξάνονται, τα επιφανειακά ύδατα κινδυνεύουν να γίνουν μέχρι το τέλος του αιώνα 150% πιο όξινα, φτάνοντας επίπεδα που επικρατούσαν πριν 20 εκατομμύρια χρόνια.
Πηγή: econews.gr