Επιχείρηση για τη διάσωση ενός γύπα στήθηκε μέσω του ΚΤΕΛ στην Κρήτη. Ο γύπας μεταφέρθηκε από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο με τη συμβολή της Δασικής Υπηρεσίας Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει το flashnews.gr, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού κέντρου περίθαλψης Αγρίων Ζώων Ε.Κ.Π.Α.Ζ η δασική υπηρεσία, ως αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης Άγριας Ζωής ύστερα από την πληροφόρηση ότι ένας τραυματισμένος γύπας παρέμεινε ουσιαστικά αβοήθητος επί εικοσιτέσσερις ώρες στο Ρέθυμνο, προκειμένου να προωθηθεί δια μέσου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας τη Δευτέρα σε κέντρο περίθαλψης της Πάρου, ενήργησε άμεσα για τη διάσωση του άγριου ζώου..

Πιο συγκεκριμένα, το τριμελές κλιμάκιο της Δασικής υπηρεσίας, αφού εκτίμησε τη κρισιμότητα της κατάστασης του γύπα, που κυριολεκτικά έπνεε τα λοίσθια γεγονός που καθιστούσε αναγκαία την άμεση παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών περίθαλψης, αποφάσισε να παρέμβει σωτήρια κρίνοντας και αξιολογώντας τη σπουδαιότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης. Παρέλαβε το γύπα από τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου και τον παρέδωσε στον πλήρως επανδρωμένο και ικανό να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες περίθαλψης Σταθμό Πρώτων του Ε.Κ.Π.Α.Ζ που εδρεύει στο Ηράκλειο.

Οι Δασικοί υπάλληλοι συνόδευσαν τον Γύπα στο σταθμό πρώτων βοηθειών του Ε.Κ.Π.Α.Ζ και τον παρέδωσαν στην εξουσιοδοτημένη εκπρόσωπό κα Στεφανάκη Γεωργία σε προθανάτιο στάδιο.

Αποδεικνύοντας μάλιστα την ευαισθησία τους παρακολούθησαν από κοντά τις πρώτες υπηρεσίες περίθαλψης που άμεσα ο γύπας δέχτηκε, καθώς παρουσίαζε έντονη αναπνευστική δυσχέρεια, σηψαιμικό σοκ ,αιμορραγικά τραύματα από πυροβόλο όπλο στο αριστερό φτερό ενώ σκουλήκια τρώγανε τις σάρκες του.

Δέχτηκε τη δέουσα κτηνιατρική βοήθεια από τον εθελοντή κτηνίατρο κύριο Γιώργο Παρασύρη και σε συνεργασία με το κέντρο του Ε.Κ.Π.Α.Ζ και ύστερα από πολύωρες προσπάθειες και αγωνία, ο γύπας άρχισε σταδιακά να επανέρχεται στην ζωή.

Μετά την αποθεραπεία του που θα ολοκληρωθεί στο Νοσοκομείο του Ε.Κ.Π.Α.Ζ στην Αίγινα ,την άνοιξη θα επιστρέψει για να ξαναπετάξει στον κρητικό ουρανό.