Το μαγευτικό τοπίο της Ανταρκτικής Χερσονήσου κατέγραψαν ειδικά μετεωρολογικά μηχανήματα, προσφέροντας εντυπωσιακές εικόνες των παγετώνων υπό τον ηλιόλουστο ουρανό.
Αρκετοί μετεωρολογικοί σταθμοί σε όλη τη χερσόνησο συνδέθηκαν με δορυφόρους για να μας προσφέρουν αυτά τα απίστευτα τοπία από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου.
Αυτές οι φωτογραφίες, πέραν από την ομορφιά τους, θα συμβάλουν σημαντικά στη παρακολούθηση και επιστημονική μελέτη της μετατόπισης των σχηματισμών των πάγων της περιοχής.
Τα πλάνα καταγράφηκαν από τους σταθμούς που αποτελούν μέρος ενός συστήματος γνωστού και ως AMIGOS (Automated Met-Ice-Geophysics Observation System).
Εκτός από τις κάμερες, κάθε σταθμός AMIGOS είναι εξοπλισμένος με ένα θερμόμετρο και τα ειδικά μέσα για τη μέτρηση της ταχύτητας και κατεύθυνσης του ανέμου.
Επιπλέον, διαθέτουν ειδική δορυφορική τεχνολογία για τη μέτρηση της ταχύτητας με την οποία οι παγετώνες – ουσιαστικά τα τεράστια ποτάμια πάγου – μετακινούνται.
Το σύστημα AMIGOS αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου έργου, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, στοχεύοντας στη μελέτη των περιβαλλοντικών αλλαγών σε όλο το Larsen, στο βόρειο-δυτικό τμήμα της θάλασσας Weddell.
Η περιοχή είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για παγετωνολόγους επειδή το τοπίο είναι ταχύτατα μεταβαλλόμενο.
Με τη μελέτη των φωτογραφιών, οι ερευνητές μπορούν να δουν τι έχει απομείνει από το τεράστιο παγόβουνο Larsen B – με μάζα μεγαλύτερη από την αμερικανική πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ. Αποκολλήθηκε από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής το 2002 και επέπλεε για 35 μέρες.
Οι σταθμοί AMIGOS άρχισαν τη δράση τους το 2010, αλλά μέχρις στιγμής έχουν συναντήσει αρκετά εμπόδια.
Ο σταθμός AMIGOS 5, ο οποίος βρίσκεται σε μια θυελλώδη ακτογραμμή, σταμάτησε την αποστολή στοιχείων μετά από 7 μήνες, επειδή θάφτηκε κάτω από έξι μέτρα χιόνι.