Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης ανεβαίνει, σύμφωνα με νέα ανάλυση αμερικανικής ερευνητικής ομάδας. Το πρόγραμμα «Berkeley Earth Project» χρησιμοποίησε νέες μεθόδους και κάποια νέα στοιχεία και κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα για την τάση αύξησης της θερμοκρασίας, στο οποίο καταλήγουν επίσης η NASA και το βρετανικό Met Office.
Το ενδιαφέρον είναι πως το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από πηγές που στηρίζουν οργανώσεις οι οποίες αντιτίθενται στην ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή.
Το «Climategate» το 2009 είχε στηριχθεί σε ισχυρισμούς πως οι εκτιμήσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη ήταν υπερβολικές.
Η ερευνητική ομάδα του Berkeley υποστηρίζει επίσης πως βρήκε ενδείξεις πως η αλλαγή στη θερμοκρασία της θάλασσας στο βόρειο Ατλαντικό μπορεί να είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η μέση θερμοκρασία της Γης ποικίλει από χρόνο σε χρόνο.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τον καθηγητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ρίτσαρντ Μίλερ, τον οποίο απασχολούσαν οι αναφορές πως οι ομάδες ερευνητών του κλίματος δεν ήταν απολύτως «καθαρές» σχετικά με τα στοιχεία τους.
Έτσι, συγκέντρωσε μία ομάδα δέκα επιστημόνων-συμπεριλαμβανομένου του Σαουλ Περλμάτερ που τιμήθηκε φέτος με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, η οποία εξέτασε, μεταξύ άλλων, τις απόψεις σκεπτικιστών που έλεγαν πως τα στοιχεία για τη θερμοκρασία από διάφορους σταθμούς μέτρησης στον κόσμο δεν αποτυπώνουν την πραγματική τάση καθώς βρίσκονται, για παράδειγμα, μέσα ή κοντά σε πόλεις, με αποτέλεσμα να υφίστανται τις συνέπειες του φαινομένου της θερμικής νήσου.
Η ομάδα ανέπτυξε ένα νέο τρόπο να αναλύει τα στοιχεία προκειμένου να αποτυπώσει τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας από το 1800 έως σήμερα.
Το συμπέρασμα των αναλύσεων ήταν εντυπωσιακά κοντά στο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν τα τρία μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο (NASA, Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ και Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας), των οποίων η δουλειά- σχετικά με την κλιματική αλλαγή- αμφισβητήθηκε από τους κύκλους των σκεπτικιστών.
«Η μεγαλύτερη έκπληξή μας ήταν πως τα νέα αποτελέσματα συμφωνούν σε τόσο μεγάλο βαθμό με τα ευρήματα άλλων ερευνητικών ομάδων», τόνισε ο καθηγητής Μίλερ. «αυτό επιβεβαιώνει πως οι έρευνες αυτές έγιναν με προσοχή και πως οι πιθανές προκαταλήψεις στις οποίες αναφέρονται οι σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής δεν επηρέασαν τα συμπεράσματα των μελετών».
Από τη δεκαετία του 1950, κατέληξε η ερευνητική ομάδα, η μέση θερμοκρασία στη στεριά έχει αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου.