Η Βραζιλία σχεδιάζει να εγκαταστήσει δεύτερη βάση της στην Ανταρκτική, όπως και ένα Επιστημονικό Κέντρο στο εσωτερικό της παγωμένης ηπείρου, αναφέρει σήμερα στο Σάο Πάολο ο υπεύθυνος του Εθνικού ινστιτούτου Επιστημών και Τεχνολογίας (INCT) για την Ανταρκτική, Τζέφερσον Σιμόες.
Το Επιστημονικό Κέντρο θα έχει την ονομασία «Κρυο-Σφαιρα 1», θα κατασκευαστεί από τη Σουηδία και θα κοστίσει 120.000 δολάρια ΗΠΑ. Δεν θα στελεχωθεί από επιστήμονες, θα εγκατασταθεί περίπου 500 χλμ. από το ακριβές γεωγραφικό στίγμα του Νότιου πόλου, πιθανόν τον Δεκέμβριο φέτος, θα λαμβάνει διαρκώς πληροφορίες για τη θερμοκρασία, τους ανέμους, την ηλιακή ακτινοβολία και την υγρασία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σιμόες στην εφημερίδα Estado de Sao Paulo.
Χάρη σε αυτή τη συνεχή ροή πληροφοριών θα μπορέσουμε να μελετήσουμε την κλιματική ιστορία της περιοχής για τα 500 τελευταία έτη, τόνισε ο Σιμόες, που θύμισε συγχρόνως ότι στο εσωτερικό της Ανταρκτικής λειτουργούν, τώρα, πάρα πολύ λίγα Επιστημονικά Κέντρα και η εκεί κατάσταση μπορεί να προσομοιαστεί με αυτήν μιας ερήμου, κάτω από πολύ δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες.
Σήμερα στην Ανταρκτική, λειτουργεί η βραζιλιάνικη επιστημονική βάση «Διοικητής Φεράζ», πάνω στο νησί Βασιλιάς Γεώργιος, που είναι το μεγαλύτερο του νησιωτικού συγκροτήματος Νότιο Σέτλαντ, στο Αρχιπέλαγος που χωρίζει τη Νότια Αμερική από την Ανταρκτική. Η Ανταρκτική εκτείνεται σε 14 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Περίπου 30 κράτη διατηρούν σήμερα επιστημονικές βάσεις στην Ανταρκτική.