Γενετικά μεταλλαγμένες αγελάδες, οι οποίες παράγουν γάλα που έχει θρεπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες παρόμοιες με το ανθρώπινο μητρικό γάλα, δημιούργησαν κινέζοι επιστήμονες.
Οι ερευνητές στην προσπάθειά τους να κάνουν πιο θρεπτικό το αγελαδινό γάλα, εισήγαγαν με επιτυχία ανθρώπινα γονίδια σε 300 αγελάδες, οι οποίες στη συνέχεια παρήγαγαν «ανθρώπινο» γάλα.
Το φυσιολογικό ανθρώπινο γάλα του μητρικού στήθους παρέχει μεγάλες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών ουσιών, που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των μωρών και μειώνουν τις πιθανότητες μόλυνσής τους από παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι κινέζοι ερευνητές πιστεύουν ότι το γάλα των τροποποιημένων ζώων μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση και ελπίζουν ότι σε μερικά χρόνια αυτό το γάλα θα μπορεί να πωλείται στην αγορά, κάτι που εκτίμησαν ότι θα συμβεί σε περίπου δέκα χρόνια.
Όμως το επίτευγμά τους αναμένεται να ξεσηκώσει αντιδράσεις, ιδίως από τους πολέμιους της βιοτεχνολογίας και των μεταλλαγμένων τροφίμων. Ήδη εκπρόσωποι τέτοιων οργανώσεων εξέφρασαν αμφιβολίες τόσο για τη διατροφική ασφάλεια του νέου γάλατος για τους ανθρώπους, όσο και για την μελλοντική υγεία των ίδιων των γενετικά τροποποιημένων αγελάδων.