Την άμεση ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond που εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια παραμένει βυθισμένο στην Καλντέρα της Σαντορίνης και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκληθεί στη θαλάσσια περιοχή διεκδικούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας οικολογικές οργανώσεις και τοπικοί φορείς.

Την προσφυγή υπογράφουν η «Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης», το «Αρχιπέλαγος-Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου (έδρα Καστανιές Ραχών Ικαρίας)», η Κοινότητα Οίας και εννέα κάτοικοι της Σαντορίνης χαρακτηρίζοντας αντίθετη με το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις την άρνηση των αρμοδίων υπουργών να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανέλκυση του ναυαγίου.

Για την ικανοποίηση του αιτήματός τους επικαλούνται τη δυνατότητα του δημοσίου να χρησιμοποιήσει ακόμη ιδιωτικά μέσα για την ανέλκυση, επισημαίνοντας πώς υπάρχουν δεκάδες προτάσεις ελληνικών και ξένων εταιριών αλλά συναντούν την πλήρη αδιαφορία των αρμοδίων αρχών.

Οι προσφεύγοντες καταλήγουν λέγοντας ότι οι κάτοικοι είχαν υποβάλλει το αίτημά τους από τον Οκτώβριο του 2010 στους αρμόδιους υπουργούς χωρίς να λάβουν απάντηση και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο που τους δήλωσε αναρμόδιος.