Ακραία καιρικά φαινόμενα ενδεχομένως να πλήττουν συχνότερα τη βόρεια Αυστραλία, που δοκιμάστηκε φέτος από τις πλημμύρες, σύμφωνα με νέα έρευνα που βασίζεται στην μελέτη των κοραλλιών.
Οι κοραλλιογενείς βράχοι μπορούν να αποκαλύψουν τις κλιματικές συνθήκες αιώνων στην περιοχή και, όπως οι σελίδες ενός βιβλίου, μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανατρέξουν σε παλαιότερες εποχές αποκαλύπτοντας έτη κατά τα οποία το κλίμα ήταν παραδόξως υγρό ή ξηρό.
«Τα κοράλια παρέχουν στοιχεία που ίσως να καταδεικνύουν ότι ήδη βλέπουμε κάποιες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη”, δήλωσε η Τζάνις Λαφ, επιστήμονας στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης στην πολιτεία του Κουίνσλαντ.
Η Λαφ μελέτησε 17 κοραλιογενείς βράχους που εξήχθησαν από τους υφάλους κοντά στην βορειοανατολική ακτή του Κουίνσλαντ. Οι δακτύλιοι στους βράχους, που σχηματίστηκαν από τον 17ο αιώνα μέχρι το 1981, όταν συνελέγησαν, αποτελούν αρχεία ηλικίας 300 ετών για το κλίμα.
Οι περισσότερες βροχοπτώσεις στο βόρειο Κουίνσλαντ συνήθως σημειώνονται κατά την θερινή περίοδο των μουσώνων και η περιοχή βρίσκεται στο έλεος των φαινομένων του Ελ Νίνιο και της Λα Νίνια, που συνήθως προκαλούν ξηρασία ή πλημμύρες.
Η Λα Νίνια που πλήττει τώρα την περιοχή με σφοδρότητα είναι υπεύθυνη για τις πρωτοφανείς πλημμύρες που ταλανίζουν το Κουίνσλαντ τους τελευταίους μήνες κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, προκαλώντας καταστροφές σε χιλιάδες σπίτια, στις σοδειές και στα ανθρακωρυχεία.
Η Λαφ είπε ότι η μελέτη της διαπίστωσε πώς η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων φαίνεται να αυξάνεται τους τελευταίους αιώνες.
Η Λαφ δήλωσε ότι τα αρχεία των κοραλιογενών βράχων αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι του κλιματικού παζλ, δεδομένης της απουσίας στοιχείων για τον καιρό που να ανατρέχουν σε πολύ παλαιότερες περιόδους, ειδικά στο Νότιο Ημισφαίριο και στους τροπικούς.
«Τα κοράλια είναι βιβλία φυσικής ιστορίας», λέει χαρακτηριστικά.