Ο αρχιτέκτονας της πολιτικής κατά της κλιματικής αλλαγής της Αυστραλίας, Ρος Γκαρνό, συνέδεσε τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές με την παγκόσμια υπερθέρμανση, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για νέα ώθηση στην περικοπή των εκπομπών άνθρακα.
Ο Γκαρνό στις νέες επικαιροποιημένες συμβουλές του προς την κυβέρνηση, είπε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο κυκλώνας Γιόσι, που χτύπησε τη βορειοανατολική ακτή της χώρας και οι πρόσφατες πλημμύρες αποτελούν απλώς πρόγευση του τι θα επακολουθήσει, εάν η κλιματική αλλαγή συνεχίσει ανεξέλεγκτη.
«Η μεγαλύτερη ενέργεια στην ατμόσφαιρα και τις θάλασσες μπορεί να εντατικοποιήσει ακραία συμβάντα και φοβάμαι ότι αισθανόμαστε κάτι από αυτά σήμερα και μάλιστα σε μία στιγμή, που η παγκόσμια υπερθέρμανση είναι στις αρχικές φάσεις της», είπε ο Γκαρνό σε ομιλία του.
Η Αυστραλία ευθύνεται για περίπου το 1,5% των παγκόσμιων εκπομπών αλλά είναι μία από τις χώρες με τις πιο ψηλές κατά κεφαλή εκπομπές εξαιτίας της εξάρτησης της από τον άνθρακα από τον οποίο παράγεται το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Καμπέρα έχει καθυστερήσει τα σχέδια να αναγκάσει όσους μολύνουν να πληρώνουν για τις άδειες των εκπομπών άνθρακα σε ανοιχτή αγορά και αντίθετα έχει συστήσει μία επιτροπή για να βρει τον κατάλληλο τρόπο να τεθεί μια τιμή για τον άνθρακα.
Οι πράσινοι και οι ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν εμπλακεί σε ανάπτυξη μιας νέας πολιτικής όπου εξετάζονται και άλλες επιλογές, όπως ένας προσωρινός φόρος άνθρακα.
Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκιλάρντ επιβεβαίωσε τη δέσμευση της να αποτιμηθεί η ρύπανση από άνθρακα, παρομοιάζοντας την κίνηση με τις κρίσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις των δεκαετιών του 1980 και του 1990 και λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε τεχνολογική επανάσταση στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Sydney Morning Herald, η κυβέρνηση κινείται προς την ιδέα των Πράσινων για ένα υβριδικό σχέδιο εμπορίας άνθρακα με έναν αρχικό καθορισμένο φόρο για τη ρύπανση από άνθρακα μέχρι να συσταθεί μία πλήρης αγορά άνθρακα.
Το προηγούμενο σχέδιο κυβέρνησης πρότεινε έναν αρχικό φόρο γύρω στο ένα δολάριο Αυστραλίας (0,735 ευρώ) ανά τόνο πριν την τιμή αγοράς και περικοπές εκπομπών τουλάχιστον 5% ετησίως με βάση τα επίπεδα του 2000, μέχρι το 2020, ενώ οι πράσινοι θέλουν περικοπές 25-40%.
Στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά άνθρακα, οι τιμές είναι περίπου στα 14.5 ευρώ εάν τόνο.
Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, Γκρεγκ Κόμπετ έχει υποβαθμίσει τα οφέλη από τον φόρο άνθρακα λέγοντας ότι ένα σχήμα εμπορίας άνθρακα θα έδινε μεγαλύτερη βεβαιότητα στις περικοπές των εκπομπών.