Το καμπανάκι του κινδύνου αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη λίμνη Πλαστήρα κρούει ο δήμαρχος της περιοχής, Παναγιώτης Νάνος. «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι θεωρητικό, είναι ζώσα πραγματικότητα, και σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες και σε ό,τι αφορά τη λειψυδρία» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
«Εμείς, για λόγους που να κάνουν με τον έλεγχο του υδρεύσιμου νερού, έχουμε κάνει μετρήσεις και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει περίπου 38 – 40% έλλειμμα σε ό,τι αφορά τα νερά, είναι λιγότερα. Αυτό έχει επίπτωση και στην ίδια την ποσότητα των νερών που έχει η Λίμνη Πλαστήρα. Η Λίμνη Πλαστήρα είναι μια τεχνητή λίμνη η οποία εξασφαλίζει από αποταμίευση, κυρίως τον χειμώνα, τα νερά τα οποία είναι πολλαπλού σκοπού. Πρωτίστως δημιουργήθηκε για ενεργειακούς λόγους, να παράξει δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα, για αρδευτικούς, υδρευτικούς σκοπούς και για την τουριστική ανάπτυξη όπου τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις» είπε μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής 9/8 ο δήμαρχος της Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα λειψύδριας που υπάρχει.
«Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι εθνικό πρόβλημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μια άλλη λογική»
«Το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στη διαχείριση των υδάτων. Οι δυνατότητες της λίμνης είναι περιορισμένες. Αυτήν την στιγμή, ήδη έχουμε μπει στο φάσμα του οικολογικού ορίου, δηλαδή τα 786 μέτρα, με καταληκτικό, και εκεί κλειδώνει η λίμνη στην κυριολεξία, δεν φεύγει πλέον νερό, τα 784. Μπήκαμε στην γκρίζα ζώνη του οικολογικού ορίου. (…) Αν έχουμε αυτούς τους ήπιους χειμώνες που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς χιονοπτώσεις και χωρίς νερά, αντιλαμβάνεστε ότι η Λίμνη Πλαστήρα είναι σε κίνδυνο» σημείωσε.
«Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι εθνικό πρόβλημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μια άλλη λογική» σημείωσε κλείνοντας.