Οι 13 πετρελαϊκές εταιρείες που υποχρεώθηκαν να διακόψουν την άντληση πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, μετά το τραγικό δυστύχημα και τη διαρροή που προκλήθηκε, θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν τις εργασίες τους, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα», οι εν λόγω εταιρείες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας που θεσπίστηκαν μετά την οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε, από την έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου της ΒΡ τον Απρίλιο του 2010.

Εξαιτίας της διαρροής που προκλήθηκε, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε τη διακοπή της άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο Μάικλ Μπρόμγουιτς, ο διευθυντής της BOEMRE, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας που εκδίδει τις άδειες για εκμετάλλευση κοιτασμάτων στη θάλασσα, εξήγησε ότι «Επί του παρόντος εξετάζουμε ξεχωριστά τις περιπτώσεις των εταιρειών, η λειτουργία των οποίων διακόπηκε από το μορατόριουμ (στην άντληση πετρελαίου), για να βεβαιωθούμε ότι μπορούν να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητες για τις οποίες είχαν λάβει άδεια».

Οι εταιρίες τις οποίες αφορά η απόφαση είναι οι εξής: ATP Oil & Gas, BHP Billiton Petroleum, Chevron USA, Cobalt International Energy, ENI US, Hess, Kerr-McGee Oil & Gas, Marathon Oil, Murphy USA, Noble Energy, Shell Offshore, Statoil και Walter Oil & Gas.

πηγή: econews