Η ξένη δραματουργία ανέκαθεν αποτελούσε μία ανεξάντλητη πηγή για το ανέβασμα θεατρικών έργων στο σανίδι. Όμως, πάντα, υπήρχαν και έργα ελλήνων συγγραφέων, εξίσου ενδιαφέροντα που δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από το ξένο ρεπερτόριο.
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε όλο και περισσότερους σκηνοθέτες να εμπιστεύονται την ελληνική δραματουργία, ενώ έχουμε και νέα θεατρικά έργα, νέων ανθρώπων που αντλούν έμπνευση από την επικαιρότητα. Στη σκηνή αυτή την περίοδο ανεβαίνουν αρκετά ελληνικά έργα, κι εμείς ξεχωρίσαμε αυτά που αξίζει να δείτε από κοντά.
«Τα μαγικά βουνά» – θέατρο του Νέου Κόσμου
Οι Εlephas tiliensis (Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου) παρουσιάζουν για πρώτη φορά στη σύγχρονη σκηνή το Θέατρο του Βουνού και το έργο του Γιώργου Κοτζιούλα, του ανθρώπου που ίδρυσε στην Ήπειρο τη Λαϊκή Σκηνή με ηθοποιούς τους ίδιους τους αντάρτες και τις αντάρτισσες της VIII μεραρχίας του ΕΛΑΣ.
Τα «Μαγικά βουνά» μιλούν για την ιστορία του αντάρτικου θεάτρου κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο «θήτευσαν» και πολλοί γνωστοί μετέπειτα ηθοποιοί, εστιάζοντας στη μαγική στιγμή που η ουτοπία πήρε σάρκα και οστά. Η Λαϊκή Σκηνή γεννήθηκε από τις ανάγκες του απελευθερωτικού αγώνα: τη διαφώτιση του λαού για τους στόχους του αγώνα, τη στρατολόγηση, την ελεύθερη κριτική και την ψυχαγωγία. Αξίζει να αναφερθεί πως το θέατρο αυτό αποτελούσε μια από τις ελάχιστες φορές που άντρες, γυναίκες και παιδιά συμμετείχαν ισότιμα σε ένα κοινωνικό συμβάν. Η Λαϊκή Σκηνή γεννιέται από τον λαό και απευθύνεται στον λαό, ο οποίος ψυχαγωγείται βλέποντας στα έργα τον ίδιο τον εαυτό του.
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενα: Γιώργος Κοτζιούλας και ο θίασος
Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Άρης Λάσκος, Βίκυ Κατσίκα
Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:15 και Κυριακή 18:30
Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή
Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος
«Η Αγρυπνία» – θέατρο Συγγρού 33
Η «Αγρυπνία» του Δημήτρη Δημητριάδη, με πρωτότυπο τίτλο «Τα δώρα της νύχτας», σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη,
Πριν από κάποια χρόνια, όταν ήταν έφηβος, ο Λίνος έπιασε στο βλέμμα του το βλέμμα ενός άλλου νεαρού άντρα. Πριν προλάβει να αναλάβει την ευθύνη της ηδονής αυτού του βλέμματος, ο άντρας εκείνος εξαφανίστηκε, αφήνοντας τον Λίνο να τον αναζητά συνεχώς, πότε εκεί που βρίσκονται οι θεοί και πότε εκεί που βρίσκονται οι άνθρωποι. Είτε στην αθωότητα, είτε στον απολαυστικό εκμαυλισμό της.
Από τη μια μεριά, ο Λίνος αφήνεται στις απολαύσεις που του προσφέρονται στο Master Tower, το κέντρο των επίγειων ηδονών, για να βρει τον άγνωστο. Από την άλλη μεριά, ο δογματικός πατέρας του, ο οποίος δεν μπορεί να δεχτεί τον γιο του παρά μόνο ως άμεμπτο, ξενυχτάει επειδή πενθεί τον γιο του σαν νεκρό, ελπίζοντας πως θα μπορέσει με την πίστη του να τον αναστήσει μακριά από τις επιθυμίες που τον παρασέρνουν.
Ο καθένας μέσα από τη δική του αγρύπνια, λοιπόν, θα φέρει κοντά τη μητέρα του Λίνου, τη Δροσούλα, τον ακαταπόνητο ιδιοκτήτη του Master Tower, τον Αυγουστίνο, και την γυναίκα που μπορεί να γεννήσει το παιδί του Λίνου, την Ντέα. Όταν όμως συναντηθούν αυτοί οι ήρωες, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να φέρουν ξανά τον νεαρό άντρα μπροστά στον Λίνο. Οι δυο τους, ούτε μόνο θεοί αλλά ούτε και άνθρωποι μόνο, θα αναγκάσουν τους πάντες να αποφασίσουν με ποιους θα ζήσουν και με ποιους θα πεθάνουν.
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Αντώνης Καλογρίδης
Πρωτότυπη μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα
Φωτογράφος: Πάνος Γιαννακόπουλος
Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι:
Ευσέβιος: Τάκης Σακελλαρίου
Δροσούλα: Ιωάννα Ασημακοπούλου
Ντέα: Νικολέτα Κοτσαηλίδου
Λίνος: Σταύρος Τσουμάνης
Ρόδης: Ντένης Μακρής
Πέτρος: Δημήτρης Δρόσος
Φειδίας: Νικόλας Χαλκιαδάκης
*Η παράσταση είναι κατάλληλη για άνω των 16 ετών. Περιέχει σκηνές ευαίσθητου περιεχομένου, ήχο από πυροβολισμούς και γίνεται χρήση στρομποσκοπικού φωτισμού.
Διάρκεια: 80 λεπτά
Θέατρο Συγγρού 33
Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 33
«Μίξερ» – θέατρο Μικρό Γκλόρια
Η βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το 2022, Ζέτη Φίτσιου, παρουσιάζει το νέο της έργο, το εκρηκτικό «Μίξερ», ένα λαϊκό μιούζικαλ τσέπης σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Θοδωρή Οικονόμου. Με όχημα τον δεκαπεντασύλλαβο στίχο και την ανατρεπτική μουσική, το αποτέλεσμα του «Μίξερ» είναι πραγματικά εκρηκτικό, καθώς καταστάσεις και συναισθήματα εναλλάσσονται με τρόπο χιουμοριστικό, γρήγορο και πρωτότυπο.
Ένας νέος φέρελπις καλλιτέχνης θέλει διακαώς να ανεβάσει τον Άμλετ. Όμως, λόγω εξαιρετικά χαμηλού μπάτζετ, τελικά αλλάζει το όραμά του και αντί για τον Άμλετ παίζει τον Βαγγέλη, που αντί για τη Δανία, ζει κάπου στην Κυψέλη. Θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να καταφέρει να ανεβάσει την παράστασή του. Μαζί με μια ακόμη ηθοποιό πρόκειται να παίξουν όλους τους ρόλους του έργου.
Η παράσταση ξεκινά και μπροστά μας ξετυλίγεται η ιστορία του Βαγγέλη που από άσημος πορτιέρης, καταλήγει μέσα από μια σειρά παράδοξων γεγονότων να γίνει αρχηγός του κράτους. Ενός κράτους εντελώς διαλυμένου και ανοργάνωτου στο οποίο κυριαρχεί η διαφθορά, η λαμογιά και η τσαπατσουλιά. Σ’ αυτή την ξέφρενη πορεία «ανέλιξής» του, ο ήρωας θα συναντήσει στον δρόμο του χαρακτήρες που είτε θα του βάλουν εμπόδια είτε θα του αλλάξουν εντελώς τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα.
Ταυτότητα παράστασης
Έργο: Ζέτη Φίτσιου
Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Σιάτρας, Έλενα Χαραλαμπούδη
Επί σκηνής ο μουσικός: Κωνσταντίνος Τσιμπούκης
Φωτογραφίες – Trailer: Διονύσης Κούτσης
Παραστάσεις:
Παρασκευή στις 21:15
Σάββατο στις 18:15 και 21:15
Κυριακή στις 20:30
Διάρκεια: 75 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Θέατρο Μικρό Γκλόρια
Ιπποκράτους 7, Αθήνα
«GOLFώ» – Θέατρο 104
Δημιουργώντας ένα μη προβλέψιμο εικαστικό και στυλιστικό περιβάλλον, η παράσταση «GOLFώ» προσγειώνει το κοινό, σε μία άχρονη και διαφορετική ανάγνωση της βουκολικής ιστορίας αγάπης του Τάσου και της Γκόλφως.
Η κοινωνία θέλησε να τους εμποδίσει με υπαρκτούς οικονομικούς περισπασμούς και στερεοτυπικά διλήμματα. Το άδοξο φινάλε του έρωτα τους ανέδειξε την αγάπη τους ως απόλυτη έκφραση ρομαντισμού, οδηγώντας τους ήρωες στη μετά θάνατον συνύπαρξη. Τι θα γινόταν όμως, αν είχαν μία δεύτερη ευκαιρία;
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Διασκευή κειμένου – Κοστούμια: Ηρώ Κισσανδράκη
Ερμηνεία: Λευτέρης Βασιλάκης, Μαρία Δαμασιώτη, Ηρώ Κισσανδράκη, Γιώργος Κοσκορέλλος
Φωτογραφίες: Bill Patrick
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 19:00
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Σταθμός Μετρό Κεραμεικός
«Τζούλια» – Θέατρο Άλφα
Μετά το «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» και το «Φακντ-απ», ο Τάσος Ιορδανίδης πρόκειται σύντομα να συστήσει στο κοινό το τρίτο θεατρικό έργο του, την «Τζούλια» που είναι βασισμένο στο αριστούργημα του παγκόσμιου θεάτρου, «Δεσποινίς Τζούλια» του Στρίντμπεργκ.
Η «Τζούλια» του Τάσου Ιορδανίδη ξεκινά κάπως έτσι…
Σ’ ένα ιστορικό θέατρο της Πατησίων, τον Μάρτιο του 2024, όπου σε λίγες μέρες έχει πρεμιέρα ο «Άμλετ». Το θέατρο έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Γίνονται ηλεκτρολογικές και κατασκευαστικές σκηνογραφικές εργασίες. Σκόνη και μπερδεμένα καλώδια παντού. Η σκηνογράφος, ο ηλεκτρολόγος και η υπεύθυνη του θεάτρου, βρίσκονται εκεί.
Μετά από λίγο καταφθάνει η θιασάρχις, σκηνοθέτις και πρωταγωνίστρια (στο ρόλο του Άμλετ) της παράστασης. Απόψε θα έπρεπε να βρίσκεται στην τιμητική βραδιά για τον πατέρα της. Κι όμως, θα είναι στο θέατρο. Στο θέατρο που της ανήκει. Που ανήκει, τέλος πάντων, εδώ και χρόνια στην οικογένεια της. Θα είναι στο θέατρο γιατί μια βραδιά σαν κι αυτή πριν από κάποια χρόνια…
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο-Σκηνοθεσία-Φωτισμοί-Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Τάσος Ιορδανίδης
Παίζουν: Ευσταθία Τσαπαρέλη, Κυριάκος Σαλής, Δήμητρα Βήττα, Μαρία Καρτσαφλέκη
Φωτογραφίες: Κατερίνα Τσατσάνη
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια: 95 λεπτά
Θέατρο Άλφα – Ληναίος – Φωτίου
28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα