Αξίζει… Μόνο και μόνο για να ξαναδεί κανείς τη σκηνή όπου η Ντόρις Ντέι τραγουδάει στο πιάνο το περιβόητο «Que Sera, Sera» –προσπαθώνας ταυτόχρονα μαζί με τον σύζυγο Τζέιμς Στιούαρτ να εντοπίσει τον απαχθέντα ανήλικο γιό τους.

Ή τη σκηνή με την επαπειλούμενη δολοφονία του ξένου πρωθυπουργού στο Άλμπερτ Χολ, η οποία διαρκεί εννιά λεπτά (τον αθεόφοβο, τον μετρ), όσο, δηλαδή, και η «συναυλιαζόμενη» καντάτα που συνέθεσε ο Αυστραλός Άρθουρ Μπέντζαμιν για το πρώτο «Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά» του 1934 –και του Χίτσκοκ επίσης… Και εκεί, να αποθαυμάσει αριστοτεχνικό χτίσιμο αγωνίας εκ μέρους του μεγάλου άγγλου σκηνοθέτη (παρεμπιπτόντως, είμαι πολύ περίεργη για τον Χίτς του Χόπκινς).

Ή να ξαναδεί την ταινία για να χαρεί στιχομυθίες σαν το «Λοιπόν, με τι ασχολείσαι;». «Αγοράζω και πουλάω». «Μάλιστα. Και τι αγοράς και πουλάς;». «Ό,τι αφήνει το περισσότερο κέρδος»… Α, παραμένει μια απολαυστική –αν και όχι παροιμιωδώς σκοτεινή σαν κάτι άλλες του– ταινία. Με τον Στιούαρτ να λάμπει ως παραθερίζων γιατρός που μπλέκει σε μια απίστευτη ιστορία κατασκοπίας, απαγωγής και παρολίγον δολοφονίας στο Μαρόκο, και την Ντέι να διαψεύδει όλες τις Κασσάνδρες που ήθελαν αρχικά μια Κέλι ή μια Νόβακ για το ρόλο της… τραγουδιάρας κυρίας ιατρού. Το έργο κυλάει σαν νάμα.

Όσο για τους φανατικούς «χιτσκοκιστές», που επιμένουν ότι είναι ανώτερο το πρωτότυπο φιλμ (πάνω στο οποίο βασίστηκε ο Χέις για να γράψει το σενάριο του ριμέικ, χωρίς, άκουσον-άκουσον, να διαβάσει το προηγούμενο ή έστω να δει την παλιά ταινία), ο ίδιος ο δημιουργός και των δυο ταινιών είχε δηλώσει πως η ταινία του ΄34 ήταν δουλειά ενός «ταλαντούχου ερασιτέχνη», ενώ εκείνη του ’56 (που ξαναβγαίνει σήμερα στις αίθουσες) δουλειά ενός «επαγγελματία». Συ είπας, Άλφρεντ μου.

 Α, όσο για την παροιμιώδη καμέο εμφάνιση του σκηνοθέτη, πάμε στο 25:42. Εκεί, στην αγορά του Μαρακές να παρακολουθεί κάτι πλανόδιους ακροβάτες, λίγο πριν πεθάνει ο κατάσκοπος… Κλασικές αξίες!

Παίζεται
:

ΘΗΣΕΙΟΝ: ΑΙΘΟΥΣΑ 1
Πρόγραμμα: Πεμ-Τετ 20:50, 23:10

ΑΒΑΝΑ: ΑΙΘΟΥΣΑ 1
Πρόγραμμα: Πεμ-Τετ 20:50, 23:00

Πηγή: tospirto.net