Με εντυπωσιακές εισπράξεις 205 εκατομμυρίων δολαρίων από το πρώτο κιόλας Σαββατοκύριακο, το “Deadpool & Wolverine” είναι αναμφίβολα η ταινία του φετινού καλοκαιριού. Αναρωτιόμαστε όμως, είναι ο Deadpool ο «σωτήρας» που θα αναζωογονήσει το Marvel Cinematic Universe (MCU) από τη δυσμένεια στην οποία έπεσε μετά το τέλος των Avengers, ή είναι απλώς ένας ψευδομεσσίας;

Ο Deadpool ήταν πάντα ένας αντισυμβατικός ήρωας, γνωστός για το “meta” χιούμορ του και τα ειρωνικά του σχόλια, ακόμη και προς τους ίδιους τους εργοδότες του. Στην τελευταία αυτή ταινία, ειδικά τώρα που η Disney δεν είναι και στα καλύτερά της, ο εκκεντρικός αντι-ήρωας δεν χάνει ευκαιρία να πετάξει καρφιά. Και εάν γενικά οι ταινίες Deadpool χρειάζονται μία γενικότερη κατανόηση της εκτός ταινίας πραγματικότητας, αυτό γίνεται απαραίτητο στην πιο πρόσφατη προσθήκη, αφού η εξαγορά της 20th Century Fox από την Disney γίνεται το κεντρικό κομμάτι της πλοκής.

Δεν είναι τυχαίο που, παρά το αρχικό ενθουσιώδες ενδιαφέρον των φίλων μου λόγω του hype, τελικά απογοητεύτηκαν και χαρακτήρισαν την ταινία ως υπερβολικά «random».

Deadpool & Wolverine

Πόσο «random» είναι το Deadpool & Wolverine και είναι όντως απαραίτητο να γνωρίζεις όλες τις αναφορές που υπάρχουν στην ταινία για να την ευχαριστηθείς;

Ας αρχίσουμε από τα απλά. Οι αναφορές στον πραγματικό κόσμο (pop culture references) είναι συχνές και, αν και σίγουρα βοηθάει να τις κατανοείς, δεν είναι καταστροφικό αν δεν τις πιάσεις όλες. Για παράδειγμα, όταν ο Deadpool λέει «υπάρχουν 206 κόκαλα στο ανθρώπινο σώμα, 207 αν βλέπω Gossip Girl», μπορεί να μη φανεί αστείο αν δε γνωρίζεις ότι ο Ryan Reynolds (Deadpool) είναι παντρεμένος με την Blake Lively, την πρωταγωνίστρια της σειράς. Υπάρχουν όμως αρκετά τέτοια αστεία στην ταινία, που ίσως σε κάνουν να χαθείς στο διάλογο. Ωστόσο, είναι η τρίτη ταινία Deadpool – αν δεν έχεις καταλάβει ακόμα τι να περιμένεις, τότε το πρόβλημα δεν είναι η ταινία.

Οι αναφορές σε comics και ταινίες του MCU είναι αναμενόμενες και, αν και βοηθάει να είσαι γνώστης, δεν είναι απαραίτητο. Η ταινία λειτουργεί σε δύο επίπεδα, και τα αστεία δουλεύουν και για τους λιγότερο ενημερωμένους θεατές. Για παράδειγμα, μπορείς να γελάσεις όταν ο Deadpool συναντά ένα ιδιαίτερα κοντό Wolverine, σε μία από τις εναλλακτικές πραγματικότητες και θα γελάσεις ακόμη περισσότερο, εάν γνωρίζεις ότι αυτός ο Wolverine είναι «comics accurate», αφού ο γνήσιος Wolverine στα κόμικς υποτίθεται ότι έχει ύψος 1,61 εκατοστά.

Ωστόσο, η τρίτη κατηγορία αναφορών είναι πιο περίπλοκη. Εδώ, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ταινίας και πραγματικότητας θολώνει. Η πλοκή εξαρτάται από την κατανόηση των εκτός ταινίας γεγονότων, όπως η εξαγορά της 20th Century Fox από την Disney και η επίδραση που είχε αυτό στον Deadpool. Βλέπετε, στην ταινία ο Deadpool και ο Wolverine θα βρεθούν στο κενό, εκεί όπου πετάγονται όλοι οι ήρωες που δεν χρειάζονται πλέον. Το πρώτο πλάνο μάλιστα είναι το σκουριασμένο πλέον λόγκο της 20th Century Fox. Εδώ χρειάζεται γνώση των πραγμάτων διότι η προσπάθεια του Deadpool να σώσει τον κόσμο του αποκτά άλλο νόημα.

Εμβαθύνοντας λίγο περισσότερο

Η ανάπτυξη της τρίτης ταινίας Deadpool ξεκίνησε το 2016, αλλά σταμάτησε λόγω της εξαγοράς της Fox από την Disney το 2019. Ο χαρακτήρας σώθηκε λόγω της δημοτικότητάς του και ενσωματώθηκε στο MCU, με την ταινία να λειτουργεί ως μια ωδή στην 20th Century Fox και τις συνεισφορές της στο είδος των ταινιών υπερηρώων.

Στην προσπάθειά του να σώσει τον κόσμο, ο Deadpool επιστρατεύει μια ομάδα παλιών και ξεχασμένων υπερηρώων. Συμπρωταγωνιστής του είναι φυσικά ο Wolverine, ο οποίος αντιπροσωπεύει τη χρυσή εποχή της προηγούμενης γενιάς. Μαζί τους βρίσκονται ήρωες όπως η Elektra, ο Blade και ο Gambit, χαρακτήρες που δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τις δυνατότητές τους ή που εμφανίστηκαν σε μια εποχή που το είδος δεν απολάμβανε την τεράστια εμπορικότητα του σήμερα.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο meta όταν σκεφτούμε ότι ο Ryan Reynolds συμμετείχε στην τρίτη και πιο αποτυχημένη ταινία Blade, ότι η Jennifer Garner, παρά το εξαιρετικό casting ως Elektra, πρωταγωνίστησε σε μια παταγώδη αποτυχία, και ότι ο Channing Tatum επιτέλους κατάφερε να υποδυθεί τον Gambit, έστω και αργά, σε αυτήν εδώ την ταινία.

Έτσι, όταν αυτοί οι κατατρεγμένοι ήρωες πείθονται να συμμετάσχουν στο πλάνο του Deadpool και δίνουν τον δικό τους συναισθηματικό λόγο και μάχη, αν δεν γνωρίζεις όλες αυτές τις λεπτομέρειες, είναι λογικό να χάσεις τη συναισθηματική σύνδεση που απαιτείται.

Τι ισχύει λοιπόν, χρειάζεται να κάνεις εξονυχιστική έρευνα λες και δίνει εξετάσεις για να απολαύσεις το Deadpool και αξίζει στην τελική να πας να το δεις;

Deadpool & Wolverine

Με λίγα λόγια

Αν δεν είσαι τελείως εκτός κινηματογραφικής πραγματικότητας, το «Deadpool & Wolverine» δεν θα σε απογοητεύσει. Προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι σε ένα καλοκαιρινό blockbuster: συναρπαστικές μάχες, χιούμορ, εκπληκτικό soundtrack και μία τεράστια δόση νοσταλγίας από την εμφάνιση ηρώων μίας άλλης γενιάς. Χωρίς τις εξτρά πληροφορίες, η πλοκή μπορεί να φανεί αδύναμη, αλλά βλέπεις ταινία Marvel, πότε ήταν η πλοκή το δυνατό σημείο;

Όσο για το αν ο Deadpool είναι ο «σωτήρας» του MCU, αυτό μένει να το δούμε. Με την επικείμενη εμφάνιση των X-Men στο MCU και την επιτυχία του «Deadpool & Wolverine», υπάρχει ελπίδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Disney θα συνεχίσει να προσπαθεί και ότι ο Hugh Jackman θα παίζει τον Wolverine μέχρι τα 90 του!