Ένα πραγματικό γεγονός, όπου μία τίγρης δραπέτευσε από ζωολογικό κήπο στην Ρουμανία, ενέπνευσε μία ρουμανο-ελληνική συμπαραγωγή που επιχειρεί να εξερευνήσει την ανθρώπινη φύση, τη θλίψη και την ανάγκη για ελευθερία.

Η ταινία «Τίγρης» – θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους την Πέμπτη 25/7 – ακολουθεί την ιστορία της 31χρονης Βέρα, μια κτηνίατρος που εργάζεται στο ζωολογικό κήπο μιας μικρής πόλης στην Τρανσυλβανία. Η Βέρα, έχοντας πρόσφατα χάσει το νεογέννητο μωρό της, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απώλεια της, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει την απομάκρυνση από τον σύζυγό της, ο οποίος, όπως αποκαλύπτει, την απατά.

Σε αυτό το ευαίσθητο και συναισθηματικά φορτισμένο περιβάλλον, μια τίγρη δραπετεύει μάλλον εξαιτίας της, από το ζωολογικό κήπο, προκαλώντας πανικό στην κοινότητα και αναγκάζοντας τη Βέρα να βρει τη δύναμη μέσα της για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Το Variety έγραψε για τη νέα ταινία του Αντρέι Τανάσε πως πρόκειται για «ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο που εξερευνά θέματα αγάπης, απώλειας και θλίψης. Καταφέρνει να συνδυάσει την ανθρώπινη ψυχολογία με την αγωνία της καταδίωξης του ζώου, προσφέροντας μια βαθιά και πολυδιάστατη κινηματογραφική εμπειρία».

Ο Αντρέι Τανάσε, ένας σκηνοθέτης που δηλώνει λάτρης των μεγάλων αιλουροειδών, εμπνεύστηκε την ταινία από ένα πραγματικό γεγονός όπου μια τίγρη δραπέτευσε από έναν ζωολογικό κήπο στη Ρουμανία. Με την ταινία αυτή, επιδιώκει να εξερευνήσει την ανθρώπινη φύση, τη θλίψη και την ανάγκη για ελευθερία.

Φεστιβαλική πορεία και διακρίσεις

Η ταινία «Τίγρης» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο τμήμα Bright Future του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ (IFFR), αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές για την ισχυρή σκηνοθετική προσέγγιση του Τανάσε, τη συγκινητική ερμηνεία της Cătălina Moga και την υποβλητική κινηματογράφηση.

Έχει, επίσης προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τρανσυλβανίας, όπου κέρδισε τον θαυμασμό του κοινού και των κριτικών. Επιπλέον συμμετείχε στο Meet the Neighbors και στο επίσημο διαγωνιστικό του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2023)

Πληροφορίες

Χώρα παραγωγής: Ρουμανία, Γαλλία, Ελλάδα,
Έτος παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 80 λεπτά
Γλώσσα: Ρουμάνικα
Σκηνοθεσία και Σενάριο: Αντρέι Τανάσε
Πρωταγωνιστές: Cătălina Moga, Paul Ipate, Alex Velea

Κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 25 Ιουλίου από την Τριανόν