Όσο προχωράμε προς την καρδιά του καλοκαιριού η ζέστη για τους περισσότερους αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για μια έξοδο στα στέκια της πόλης. Ωστόσο, υπάρχουν νόστιμες επιλογές με δροσερές αυλές με την απαραίτητη ανακουφιστική σκιά που ενδείκνυται για γευστικές εξόδους με την παρέα ή την οικογένεια, για όλους εσάς που το καλοκαίρι σας βρίσκει (ακόμα) στην πόλη.

Ελευθεριάδης

Ο φημισμένος Ελευθεριάδης στη Δροσιά (Σολωμού 26), ψήνει στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο σε καθημερινή βάση αφράτο πεϊνιρλί σε διάφορες εκδοχές και σας καλεί να το δοκιμάσετε για να το συμπεριλάβετε κι εσείς –όπως συμβαίνει με όλους όσοι το επισκέπτονται– στα κορυφαία της Αθήνας.

Σε ποικίλες παραλλαγές, λοιπόν, με αυγό και κασέρι, κασέρι και φρέσκο βούτυρο, κασέρι, ζαμπόν, μπέικον, κιμά λουκάνικο και αυγό, κασέρι, παστουρμά, σουτζούκι και αυγό κ.α. η επιλογή σας θα είναι σίγουρα δύσκολη.

Εκτός από πεϊνιρλί στον κατάλογό του θα βρείτε, επίσης, τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια, χειροποίητο τζατζίκι, πλούσια σε υλικά πίτσα και ζουμερά μπιφτέκια.

Το Βραστό

Οφείλει την ονομασία του στην κλασική και διαχρονική κρεατόσουπα με μοσχαρίσιο κρέας από ελιά και κότσι, καρότα και σέληνο σε ζωμό κονσομέ, για την οποία και φημίζεται. Το Βραστό, στο Χαλάνδρι (Ροδοδάφνης και Ρόδων 3, Πολύδροσο), λειτουργεί για περισσότερο από 40 χρόνια σερβίροντας σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, ξυπνώντας μνήμες από τα παλιά. Διαθέτει μια υπέροχη δροσερή αυλή μέσα στο πράσινο.

Το Αυθαίρετο

Από τα καλά κρυμμένα μυστικά του Αμαρουσίου, σε ένα αδιέξοδο της περιοχής, το Αυθαίρετο (Πευκών 10) είναι από εκείνα τα μεζεδοπωλεία που από την πρώτη φορά που θα το επισκεφτεί κανείς γίνονται στέκια. Τόσο για τον εξαιρετικό εξωτερικό του χώρο με την αυλή με το χαλικάκι και τα τραπέζια «πνιγμένα» από το πράσινο -θυμίζει έντονα εκδρομή στην εξοχή το όλο σκηνικό- όσο και για τους γευστικούς και πλούσιους μεζέδες του με πρωταγωνιστή όλων τα περίφημα γαρδουμπάκια του.