Πρωτότυπα έργα, άμεσα συνδεδεμένα με την «ιδιοσυγκρασία» του ιστορικού, θρησκευτικού και φυσικού πλούτου του δήμου Αλμωπίας Πέλλας, θα φιλοτεχνήσουν 19 καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν μετά από κάλεσμα του δήμου, σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, το οποίο στηρίζει την προσπάθεια για τη σύνδεση της τέχνης με την τοπική ανάπτυξη.
Χωρίς κανένα περιορισμό στο εκφραστικό μέσο, οι 19 καλλιτέχνες ξεκινούν από την Τρίτη και μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου, τη δημιουργία των έργων τους, έχοντας ως οδηγό συγκεκριμένους τόπους της περιοχής. «Οι καλλιτέχνες περιηγήθηκαν στους τόπους (…) πρόκειται για ιστορικούς και φυσικούς τόπους που συνυπάρχουν» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο ΑΜΠΕ ο αρχιτέκτων μηχανικός, επιστημονικός συνεργάτης του δημάρχου Νικόλαος Τσίμας.
Κάθε καλλιτέχνης -διευκρίνισε ο κ. Τσίμας- θα ασχοληθεί με μια συγκεκριμένη τοποθεσία και αυτή θα αποτελέσει το «όχημα» για να εμπνευστεί ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο, ζωγραφικής, γλυπτικής ή άλλης μορφής.
Η πρωτοβουλία «Living history, Living nature» του δήμου, χρηματοδοτείται από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα – ΠΓΔΜ 2007-2013» και εντάσσεται στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση για το φυσικό και ιστορικό πλούτο της επαρχίας Αλμωπίας, καθώς και στην προβολή του, με στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού.
Στόχος του δήμου είναι όλες οι δημιουργίες να αποτελέσουν και το περιεχόμενο μιας ψηφιακής έκθεσης, ούτως ώστε να δοθεί ώθηση στην τοπική ανάπτυξη. Όπως άλλωστε είπε ο κ. Τσίμας «η τέχνη έχει αποκαλυπτικό χαρακτήρα, τέτοιο που μπορεί να δώσει ώθηση στην τοπική ανάπτυξη και υπεραξία σε έναν τόπο».
Στους τόπους έμπνευσης των καλλιτεχνών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα Λουτρά Λουτρακίου, το Κάστρο της Χρυσής, ο Άγιος Δημήτριος Αετοχωρίου, η Ιερά Μονή του Αγίου Ιλαρίωνα στους Προμάχους, η Ιερά Μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, στον Αρχάγγελο, η Καλή Πεδιάδα στο Λουτράκι, τα όρη Τζένα και Πίνοβο.