Τις γεύσεις που κράτησε από την μαμά, τον μπαμπά και την γιαγιά του, την ζεστασιά του σπιτικού φαγητού, την ξεγνοιασιά του κυριακάτικου, οικογενειακού τραπεζιού και πάνω απ’ όλα την αλέγκρα προσωπικότητα και κουλτούρα που χαρακτηρίζει κάθε Ιταλό, προσπάθησε να χωρέσει ο Andrea Rizzo σε λίγα μόλις τετραγωνικά στη μοντέρνα και ζεστή τρατορία Bel Paese (όμορφη χώρα, ένας χαρακτηρισμός- συνώνυμο της Ιταλίας, που εδραιώθηκε κατά τον Μεσαίωνα), όπως ο ίδιος μου αποκάλυψε. Και τα κατάφερε, όπως ανακαλύπτω κατά την διάρκεια της συζήτησής μας και της γευσιγνωσίας που ακολούθησε.

Εδώ και επτά χρόνια σε ένα μικρό δρομάκι δίπλα από το Μουσείο της Ακρόπολης και την ομώνυμη στάση του μετρό, που μοιάζει με πραγματική γειτονιά (παρατηρώ ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να περάσει μπροστά από το μαγαζί και να μην τον χαιρετήσει), αυθεντικές γεύσεις από την Ιταλία παρασκευασμένες με μεράκι και αγάπη, έτσι όπως ακριβώς θα μαγειρευόντουσαν για το σπιτικό τραπέζι του Andrea, μυούν τους επισκέπτες (θαμώνες και φίλους πια) του Bel Paese στα γαστρονομικά μονοπάτια της γείτονος, στην πιο αγνή και «απείραχτη» εκδοχή τους.

Όπως θα περίμενε κανείς από έναν Ιταλό, ο Andrea, με καταγωγή από Ρώμη και Σικελία, είναι αρκετά πληθωρικός και αυθόρμητος, κάτι που έχει καταφέρει να χαρακτηρίζει τόσο την κουζίνα, όσο και τον τρόπο λειτουργίας της μοντέρνας τρατορίας του. Τι σημαίνει αυτό; «Εδώ όποιος έρθει προσαρμόζεται στους “κανόνες“ και απολαμβάνει τις συνταγές έτσι ακριβώς όπως αναφέρονται στο μενού, όπως δηλαδή έχουμε μάθει να τις μαγειρεύουμε, να τις σερβίρουμε και να τις απολαμβάνουμε και εμείς οι ίδιοι τόσα χρόνια. Χωρίς παραλλαγές, χωρίς προσθήκες, χωρίς αφαιρέσεις», μου εξηγεί ο ίδιος.

Αυτό είναι, άλλωστε, και το μυστικό της επιτυχίας του, που έχει μετατρέψει το μικρό και cozy ιταλικό, με το οικείο περιβάλλον και την φιλική εξυπηρέτηση, σε αγαπημένο και καθιερωμένο στέκι πολιτικών, ηθοποιών, τραγουδιστών και εκπροσώπων της ελληνικής τηλεόρασης.

Λάτρης και ο ίδιος της παραδοσιακής κουζίνας, οι πειραματισμοί δεν έχουν θέση στην κουζίνα του (όχι ακόμα τουλάχιστον), καθώς αυτό που θέλησε να περάσει στον κόσμο είναι οι δικές του γεύσεις που θα θυμάται για πάντα από την πατρίδα του -μια πλούσια μακαρονάδα, μια τραγανή πίτσα, ένα εξαιρετικό τιραμισού, ένα αυθεντικό gelato.

Ταλιατέλες alla Puttanesca

Με έμφαση, λοιπόν, στην απλότητα της γεύσης και στην εξαιρετική και αδιαμφισβήτητη ποιότητα της πρώτης ύλης -την οποία επιλέγει και εγγυάται ο ίδιος ο Andrea-, στην κουζίνα του Bel Paese παρασκευάζονται καθημερινά πληθώρα ιταλικών πιάτων την στιγμή ακριβώς της παραγγελίας. Οι πρώτες ύλες προέρχονται αυστηρά από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς -τις περισσότερες φορές μάλιστα είναι βιολογικές- ενώ όταν το προϊόν δεν το επιτρέπει, όπως για παράδειγμα η αυθεντική παρμεζάνα Reggiano ή το σαλάμι Καλαβρίας, γίνεται εισαγωγή απευθείας από την Ιταλία.

Για την αυθεντική ιταλική πίτσα με προζύμι -ρομάνα και όχι ναπολιτάνα, με λεπτή κρούστα στο τελείωμά της γύρω γύρω- και τα χειροποίητα ζυμαρικά χρησιμοποιείται ένα βιολογικό ιταλικό αλεύρι με πλυμμένο σιτάρι με φύτρα από προστατευμένη καλλιέργεια αλεσμένο σε σύγχρονο πετρόμυλο, ενώ το λάδι που χρησιμοποιείται για τις διάφορες παρασκευές, βιολογικό κι αυτό, προέρχεται από μία παραγωγό της Ζακύνθου.

Πίτσα melezane prosciutto cotto

Από την ζύμη της πίτσας και τα ζυμαρικά μέχρι την σάλτσα πέστο, τους ζωμούς λαχανικών και το κάπνισμα του χοιρινού, ό,τι σερβίρεται στους πελάτες του Bel Paese έχει παρασκευαστεί στην κουζίνα του, όπως ακριβώς θα συνέβαινε και στην περίπτωση που ο Andrea οργάνωνε ένα τραπέζι με φίλους στο σπίτι του.

Στα όσα δοκίμασα από την επιλογή των ζυμαρικών και πραγματικά μου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις η αυθεντική καρμπονάρα με καπνιστή πανσέτα, κρόκο αυγού και πεκορίνο ρομάνο, τα λινγκουίνι με χειροποίητη πέστο βασιλικού και τα λινγκουίνι με βούτυρο, δεντρολίβανο, χυμό λεμονιού, μαύρο πιπέρι. Η αυθεντική πίτσα Margherita, η Napoli με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, αντζούγιες και ρίγανη και η Capricciosa με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, ελιές, μανιτάρια, αντζούγιες και ψητό προσούτο στις προτάσεις της πίτσας που, αδιαμφισβήτητα, δεν πρέπει να παραλείψετε.

Ριζότο πορτσίνι

Η εμπειρία μου στην «Ωραία Χώρα» δεν θα μπορούσε να μην συνοδεύεται από ένα επιλεγμένο κρασί αντάξιο των γεύσεων που συναντά κανείς εδώ. Η εξαιρετική λίστα κρασιών του αποτελείται κυρίως από επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα, οι οποίες διανθίζονται και με κάποιες προτάσεις από τον ιταλικό.

Το γλυκό αποτελεί απαραίτητη επιλογή για όποιον επιθυμεί να ολοκληρώσει με τον πιο τέλειο τρόπο την γευσιγνωσία της αυθεντικής ιταλικής κουζίνας στο Bel Paese. Έτσι, το σπιτικό τιραμισού που δοκίμασα ή κάποια από τις γεύσεις χειροποίητου παγωτού γράφουν τον πιο δελεαστικό επίλογο.

Στα όσα αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία η προσθήκη μιας τρίτης γλυκιάς επιλογής που θα μοιάζει αρκετά με Πάβλοβα, αλλά θα έχει και τις πινελιές του Andrea, καθώς και τα νιόκι που θα σερβίρονται κάθε Πέμπτη, είτε στη σάλα, είτε με την υπηρεσία delivery.

Ριγκατόνι tonno
Τιραμισού
Φρέσκα ζυμαρικά
Καρπρέζε με πέστο
Λιγκουίνι με λεμόνι και δεντρολίβανο
Λιγκουίνι με μελάνι σουπιάς
Φρέσκα μύδια
Ραβιόλι καπρέζε

Πληροφορίες

Αθανασίου Διάκου 6, Αθήνα (πίσω από τη στάση μετρό Ακρόπολη)

Τηλ. 211 4044172

Ανοιχτά: Καθημερινά: 13.00-23.00

Τιμή: Από 15 ευρώ/ άτομο με ποτήρι κρασί

www.belpaese.gr

Διατίθεται και υπηρεσία delivery μέσω Wolt & e-food