Την «Ελένη» του Ευριπίδη ανεβάζει το φετινό καλοκαίρι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.

Η «Ελένη» είναι χαρακτηριστικό δείγμα τραγικής κωμωδίας, μιας και το καθαρά δραματικό στοιχείο υπονομεύεται από το κωμικό.

Η ίδια η υπόθεση του έργου, άλλωστε, τοποθετεί το εμβληματικό πρόσωπο της Ωραίας Ελένης όχι στην Τροία αλλά στην Αίγυπτο. Στην Τροία, σύμφωνα με την εκδοχή αυτή του Ευριπίδη, η Ελένη αμόλυντη, αθώα και άσπιλη περιμένει τον άντρα της στην Αίγυπτο, πιστή στο γάμο της. Κι έτσι ο Τρωικός Πόλεμος έγινε για ένα «πουκάμισο αδειανό»…

Η παράσταση συνδυάζει πιστά αντίγραφα αρχαίων οργάνων με σύγχρονα όργανα, υποδηλώνοντας έτσι τη διαχρονικότητα της αρχαίας τραγωδίας, μιας και ο συνθέτης της παράστασης, Νίκος Ξανθούλης, έχει ασχοληθεί σε καλλιτεχνικό και ερευνητικό επίπεδο με την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής μουσικής, αποσπώντας διεθνή αναγνώριση.

Η πρεμιέρα της παράστασης, που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, θα δοθεί στην Καλαμάτα την Παρασκευή 5 Ιουλίου και θα δοθούν άλλες δύο παραστάσεις το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Ιουλίου. Στην συνέχεια η παράσταση θα παρουσιαστεί 9 και 10 Ιουλίου στο Αγρίνιο, κι αμέσως μετά, 15 και 16 Ιουλίου στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το βασικό ρόλο της Ελένης υποδύεται η Πέμυ Ζούνη και συμπρωταγωνιστούν, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Νίκος Αρβανίτης, ο Αντώνης Καρυστινός, η Νίκη Παλληκαράκη, ο Γιάννης Κοτσαρίνης και ο Γιώργος Τσοπάγας.

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Νικολαΐδης, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Νίκου Σαριδάκη.