«Ο Τέλειος Αμερικανός», μία αμφιλεγόμενη όπερα του αβάν γκαρντ συνθέτη Φίλιπ Γκλας με θέμα τη ζωή του Ουόλτ Ντίσνεϊ, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην όπερα της Μαδρίτης Teatro Real.

Η όπερα που είναι βασισμένη σε ένα φανταστικό σενάριο του 2005 από τον δυσαρεστημένο πρώην υπάλληλο του Ντίσνεϊ, Πίτερ Στέφαν Τζανγκ, περιγράφει τους τρεις τελευταίους μήνες στη ζωή του Ντίσνεϊ, ο οποίος πέθανε το 1966 από καρκίνο των πνευμόνων σε ηλικία 65 ετών.

Περιγράφει τον αγαπημένο πολλών γενεών παιδιών -δημιουργό του Ντόναλντ Ντακ και του Μίκυ Μάους- ως εγωκεντρικό, μισογύνη και ρατσιστή που δεν δίστασε να απολύσει έναν υπάλληλο επειδή είχε «αριστερές» πολιτικές πεποιθήσεις και που είχε εμμονή με τον θάνατο.

Ο Γκλας, ωστόσο, έχει τονίσει ότι πρόθεσή του δεν ήταν να διασύρει τον Ντίσνεϊ. Ο συνθέτης είπε ότι θεωρούσε τον Ντίσνεϊ «οραματιστή», που έχτισε γέφυρες ανάμεσα στην τέχνη και την διασκέδαση.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στην πρώτη όπερα που είναι αφιερωμένη στον Ντίσνεϊ και δεν περιλαμβάνει κανέναν από τους χαρακτήρες -δημιουργήματά του-κινουμένων σχεδίων, πρωταγωνιστεί ο βρετανός βαρύτονος Κρίστοφερ Περβς.
Πρόκειται για μία συμπαραγωγή με την Αγγλική Εθνική Όπερα στο Λονδίνο, όπου και θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο.