Σκεφτήκατε ποτέ ότι μία μόνο μπουκιά είναι αρκετή για να σας μεταφέρει νοητά σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή, και όχι μόνο, χώρα; Αναφερόμαστε σε γλυκά – σημεία αναφοράς εφτά διαφορετικών προορισμών παγκοσμίως, τα οποία, ωστόσο μπορούμε να τα απολαύσουμε και στην Αθήνα. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Τα πιο χαρακτηριστικά ζαχαροπλαστεία – εκπρόσωποί τους εσωκλείουν σε λίγες μόλις μπουκιές τη φιλοσοφία της ζαχαροπλαστικής της κάθε χώρας στην οποία αντιστοιχούν, ταξιδεύοντάς μας σε μέρη μακρινά με γεύσεις που μένουν αξέχαστες. Αλήθεια εσείς που θα θέλατε να ταξιδέψετε αν σας δινόταν η δυνατότητα; Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Τσεχία, Αμερική ή Κωνσταντινούπολη;
Γαλλία- Troufa
Γαλλική γαστρονομική αρετή συνδυασμένη με τα πιο αγνά υλικά, δημιουργεί έναν κατάλογο προϊόντων που δεν είναι απλά αυθεντικά, αλλά και υγιεινά και ζωντανά με γεύση. Η πραγματική υπογραφή και οι ρίζες της Troufa, λοιπόν, βρίσκονται στη γαλλική, κυρίως, ζαχαροπλαστική. Φημίζεται τόσο για τα κλασικά γλυκά όπως τα εκλέρ, τάρτες, προφιτερόλ, τούρτες Giandujia, όσο και για τις καινοτόμες συνταγές, όπως η τούρτα exotic με σαμπαγιόν βανίλια και φρούτα του δάσους και όλα αυτά φτιαγμένα σε μια ισορροπία γεύσης και σύστασης. Σημειώστε, μάλιστα, ότι οι διεθνώς βραβευμένοι chef patissier του ζαχαροπλαστείου δημιουργούν οπτικά αριστουργήματα που προϊδεάζουν τη γευστική εμπειρία που ακολουθεί. Το εντυπωσιακό στην Troufa είναι ότι κάθε μέρα επανεφευρίσκουν τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζουν και συνδυάζουν τη σοκολάτα με άλλες γεύσεις, ενώ όσον αφορά στις πρώτες ύλες, αυτές είναι οι πιο αγνές και φρέσκες που υπάρχουν στην αγορά, με τις σοκολάτες να είναι τόσο φρέσκες, που δεν αντέχουν πολύ καιρό στο ράφι, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή τους είναι σχεδόν επί 24ωρης βάσης. Πληροφορίες Λεωφόρος Θησέως 4, Δροσιά, τηλ. 210 8000950, www.troufadaily.gr, fb page: Troufa Bread & Chocolate
Ιταλία- Le Greche
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μία -ή και περισσότερες– μπάλα αυθεντικού, ιταλικού gelato; Στην Αθήνα υπάρχουν δύο σημεία στην πόλη -ένα στο κέντρο επί της Μητροπόλεως και ένα στο Ψυχικό- που μας μυούν στα μυστικά του, ταξιδεύοντάς μας στη γείτονα χώρα με μία μόνο μπουκιά. Στο Le Greche, λοιπόν, τα παγωτά συνδυάζουν την ιταλική τεχνογνωσία με τις αυθεντικές, ελληνικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους. Η expert στο είδος Εύη Παπαδοπούλου, είναι η εμπνεύστρια και ιδιοκτήτρια της ιταλικής gelateria, με σπουδές στην τέχνη του αυθεντικού ιταλικού gelato, μαθητεύοντας δίπλα στους κορυφαίους μαέστρους του είδους όπως ο δάσκαλός της και σπουδαιότερος Ιταλός ζαχαροπλάστης Iginio Massari καθώς και ο πολύ σημαντικός Francesco Palmieri, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Γαστρονομίας των Βρυξελλών για το gelato και το παγωμένο γλυκό. Η πιο διαδεδομένη και κλασική, ιταλική γεύση gelato –αυτή που έκανε και διάσημο τον πρώτο επώνυμο Ιταλό gelatiere και συνάρπασε τους εκλεπτυσμένους Παριζιάνους κάπου στα τέλη του 17ου αι.– δεν είναι άλλη από την ιταλική κρέμα. Πληροφορίες Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, τηλ. 216 7006458/ Ολυμπιονικών 220 & Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό, τηλ. 213 0416299, fb page: Le greche, Syntagma
Τσεχία- Hans & Gretel
Το γνωστό παραμύθι των αδερφών Γκριμ «ζωντανεύει» στο κέντρο της Αθήνας. Το Hans & Gretel, στο Μοναστηράκι, είναι ένα νέο μαγαζί που θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα τόσο με την παραμυθένια διακόσμησή του, όσο και με τα υπέροχα γλυκά του. Περνώντας την είσοδο του Hans & Gretel, εισέρχεστε σε έναν πολύχρωμο κόσμο γεμάτο γλυκές λιχουδιές. Εδώ θα ανακαλύψετε μια εντυπωσιακή ποικιλία από χειροποίητες καραμέλες και ζαχαρωτά, ενώ μπορείτε να πάρετε στο χέρι bubble waffle σε διάφορα χρώματα αλλά και το πιο γευστικό chimney cake («κέικ καμινάδα», παραδοσιακό τσέχικο κέικ- γλυκό) της πόλης, τα οποία μπορείτε να γεμίσετε με ό,τι επιθυμείτε. Πληροφορίες Αδριανού 48, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3315168, fb page: Hans & Gretel Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com