Μεταξύ 1970 και 1972, ένα διαχρονικό σύμβολο με παγκόσμια απήχηση δημιουργήθηκε στο Μόναχο σε μόλις 26 μήνες. 3,5 εκατομμύρια εργατοώρες στο εργοτάξιο. 500 οικοδόμοι και 200 αρχιτέκτονες, μηχανικοί και σχεδιαστές.

Πάνω από 3.000 στοιχεία πρόσοψης κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας την Ιαπωνική διαδικασία χύτευσης αλουμινίου. Εκείνη την εποχή, εργαζόμενοι από δώδεκα κράτη κατασκεύασαν το ορόσημο της BMW. Σήμερα, συνάδελφοι από 104 και πλέον χώρες εργάζονται δίπλα- δίπλα εκεί, και στο γειτονικό εργοστάσιο.

Το BMW Group, κατά τη διάρκεια τελετής την οποία παρακολούθησαν πάνω από 200 διεθνείς προσκεκλημένοι από το χώρο των επιχειρήσεων, του πολιτισμού, της πολιτικής και της κοινωνίας, τίμησε το κτίριο που αποτελεί την εταιρική του έδρα και ένα παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονικό σύμβολο.

Μέχρι σήμερα, το Αρχηγείο του BMW Group, με την αναρτώμενη δομή του είναι ένα από τα πιο καινοτόμα κτίρια της μεταπολεμικής περιόδου – επειδή οι τέσσερις κύλινδροι αναρτώνται από μια ατσάλινη δομή σε σχήμα σταυρού που βρίσκεται στην οροφή. Στην ανέγερσή του, το κτίριο δεν αναπτύχθηκεαπό κάτω προς τα πάνω, όπως συνέβαινε συνήθως, καθώς οι επάνω όροφοι κατασκευάστηκαν αρχικά στο έδαφος και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν με υδραυλικό τρόπο προς τα πάνω, στον τεράστιο «πύργο» που ήταν κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα, και ολοκληρώθηκαν τμηματικά.

Τον Αύγουστο του 1972, απέναντι από το διάσημο Ολυμπιακό Πάρκο που σχεδίασε η εταιρεία Behnisch & Partner με τον Frei Otto, ολοκληρώθηκε το Αρχηγείο του Γερμανικού Group. Σχεδιασμένο από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα – καθηγητή Karl Schwanzer, το κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών έχει γίνει ένα διαχρονικό σύμβολο, με παγκόσμια απήχηση για το Μόναχο και την εταιρεία. Με την εντυπωσιακή πρόσοψη, τη φουτουριστική κατασκευή και τη φιλοσοφία χώρου, ο «αιωρούμενος πύργος» συνδυάζει την οπτική λακωνικότητα με μία εποικοδομητική και λειτουργική λογική.

Η καινοτόμα δύναμη της σχεδίασης του Schwanzer συμβολίζει το BMW Group διαχρονικά, καθιστώντας τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ένα φάρο βιώσιμης κινητικότητας για το αύριο. Έχοντας εκθειαστεί από τα μέσα ενημέρωσης ως «η πιο εντυπωσιακή και cool εταιρική έδρα στον κόσμο», δεν αποτελεί μόνο σύμβολο οικονομικής επιτυχίας αλλά και διεθνούς ανταλλαγής, ειρήνης και διαπολιτισμικότητας. Σήμερα, η “έμφυτη επικοινωνία” που έχει εφαρμόσει ο Schwanzer, δείχνει το δρόμο για μία νέα εποχή ηλεκτροκίνησης, ψηφιοποίησης και κυκλικότητας.

Αναθέσεις και «καμβάς» κινηματογραφικών ταινιών

Το 1968, η BMW AG ανακοίνωσε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη σχεδίαση ενός νέου κτιρίου διοίκησης της. Για να πείσει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, το Εποπτικό Συμβούλιο και σημαντικούς μετόχους, ο Schwanzer είχε ένα μοντέλο σε κλίμακα 1:1 ενός ολοκληρωμένου δαπέδου σε σχήμα τριφυλλιού, που κατασκευάστηκε στα στούντιο της Bavaria Film.

Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, η διοίκηση της μάρκας συνήψε μαζί του σύμβαση για την κατασκευή των νέων κεντρικών γραφείων. Στην παρουσίαση του Schwanzer και το βίντεο συνοπτικής παρουσίασης που γυρίστηκε, συμμετείχε επίσης ο Rolf Zehetbauer, ο οποίος κέρδισε ένα Όσκαρ το 1973 για την Καλλιτεχνική Επιμέλεια του “Cabaret”. Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε η Χολιγουντιανή ταινία “Rollerball”– με τον πύργο να πρωταγωνιστεί ως έργο αρχιτεκτονικής. Ανεξάρτητα από την ταινία που εμφανίστηκε, στο “Suspiria” (1977), το “Bloodline” (1979), το”Zwei Nasen tanken Super” (1984) ή στο “Vaterfreuden” (2014), το κέντρο διοίκησης της BMW γιόρτασε τη δική του επιτυχία στη μεγάλη οθόνη. Όντας ένα «μοναδικό κομμάτι της συνειδητοποιημένης ποπ αρχιτεκτονικής», σύμφωνα με την περιγραφή του καλλιτέχνη Peter Blake, η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του παραμένει σύμβολο οραματικών εταιρικών αποφάσεων για ένα επιτυχημένο μέλλον.

Οι μεγάλων διαστάσεων μονόχρωμοι πίνακες “Red,” “Yellow”, και “Blue,” που παρήγγειλε ο Gerhard Richter το 1972 και δημιουργήθηκαν ειδικά για το φουαγιέ, είναι η αρχή της 50χρονης δέσμευσης του Group στην πολιτιστική εμπλοκή του, με εκατοντάδες πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο. Αυτοί θα ανακαινιστούν στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών και θα παρουσιαστούν εκ νέου στη συνέχεια, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί από τον καλλιτέχνη.

Νέο φιλμ για τον Karl Schwanzer

“He Flew Ahead” είναι ο τίτλος μιας ταινίας που είναι αφιερωμένη στον Karl Schwanzer με τον ηθοποιό Nicholas Ofczarek να υποδύεται τον αρχιτέκτονα.

Ο σκηνοθέτης Max Gruber δημιούργησε την ταινία για λογαριασμό του Martin Schwanzer, του αείμνηστου γιου του Karl Schwanzer και της εγγονής του Caroline. Όπως υποδηλώνει ο υπότιτλος quot;Architect’s Poem” (Το Ποίημα του Αρχιτέκτονα), είναι μία αντισυμβατική προσέγγιση μια εξέχουσας προσωπικότητας που ερμήνευσε την αρχιτεκτονική ως ‘απτή ποίηση’. Πέρα από τον ίδιο τον Karl Schwanzer, σημαντικοί σύγχρονοι μάρτυρες και φίλοι κάνουν τη δική τους κατάθεση στην ταινία, που θα γιορτάσει την επίσημη πρεμιέρα της το φθινόπωρο του 2023.